Bułki drożdżowe jagodzianki - Delektujemy.pl
Trudność: 3 / 3
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:Farsz:
  • jagody
  • cukier
Kruszonka:
  • 30 g masła
  • 30 g cukru
  • 30 g mąki

Przygotowanie

Zwykłe bułki mają kompleksy, gdy na talerzach pojawiają się pyszne i aromatyczne jagodzianki, charakterystyczne rarytasy dla wschodniego Mazowsza.

  1. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i wyrabiamy 4 minuty.
  2. Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny.
  3. Wszystkie składniki na kruszonkę szybko i dokładnie łączymy, robimy kulę i wstawiamy do lodówki by stężało.
  4. Gdy ciasto na bułki wyrośnie, wyrabiamy chwilę i dzielimy na 8 części.
  5. Z każdego kawałka robimy kulkę i rozwałkowujemy na placek wielkości dłoni, tak żeby brzegi były grubsze dwukrotnie od środka.
  6. Jagody słodzimy odrobiną cukru i nakładamy na bułki.
  7. Na górę ścieramy tarką na grubych oczkach kruszonkę.
  8. Pieczemy bułeczki około 15 minut.
  9. Dekorujemy każdą jagodziankę pikiem.

Nic dziwnego, że jagodzianki zostały wyróżnione wpisem na listę produktów tradycyjnych.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy