Składniki
Ciasto:- 500 g mąki
- 2 jaja (1 całe i 1 żółtko)
- 80 g cukru
- 250 ml mleka
- 5 g drożdży instant Delecta
- jagody
- cukier
- 30 g masła
- 30 g cukru
- 30 g mąki
Przygotowanie
Zwykłe bułki mają kompleksy, gdy na talerzach pojawiają się pyszne i aromatyczne jagodzianki, charakterystyczne rarytasy dla wschodniego Mazowsza.
- Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i wyrabiamy 4 minuty.
- Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny.
- Wszystkie składniki na kruszonkę szybko i dokładnie łączymy, robimy kulę i wstawiamy do lodówki by stężało.
- Gdy ciasto na bułki wyrośnie, wyrabiamy chwilę i dzielimy na 8 części.
- Z każdego kawałka robimy kulkę i rozwałkowujemy na placek wielkości dłoni, tak żeby brzegi były grubsze dwukrotnie od środka.
- Jagody słodzimy odrobiną cukru i nakładamy na bułki.
- Na górę ścieramy tarką na grubych oczkach kruszonkę.
- Pieczemy bułeczki około 15 minut.
- Dekorujemy każdą jagodziankę pikiem.
Nic dziwnego, że jagodzianki zostały wyróżnione wpisem na listę produktów tradycyjnych.