fbpx
Bułki drożdżowe jagodzianki - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Bułki drożdżowe jagodzianki
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 8
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:Farsz:
  • jagody
  • cukier
Kruszonka:
  • 30 g masła
  • 30 g cukru
  • 30 g mąki

Przygotowanie

Zwykłe bułki mają kompleksy, gdy na talerzach pojawiają się pyszne i aromatyczne jagodzianki, charakterystyczne rarytasy dla wschodniego Mazowsza.

  1. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i wyrabiamy 4 minuty.
  2. Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny.
  3. Wszystkie składniki na kruszonkę szybko i dokładnie łączymy, robimy kulę i wstawiamy do lodówki by stężało.
  4. Gdy ciasto na bułki wyrośnie, wyrabiamy chwilę i dzielimy na 8 części.
  5. Z każdego kawałka robimy kulkę i rozwałkowujemy na placek wielkości dłoni, tak żeby brzegi były grubsze dwukrotnie od środka.
  6. Jagody słodzimy odrobiną cukru i nakładamy na bułki.
  7. Na górę ścieramy tarką na grubych oczkach kruszonkę.
  8. Pieczemy bułeczki około 15 minut.
  9. Dekorujemy każdą jagodziankę pikiem.

Nic dziwnego, że jagodzianki zostały wyróżnione wpisem na listę produktów tradycyjnych.

Bułki drożdżowe jagodzianki

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+