1h 30min 8 porcji Średni 2h
Bułki drożdżowe jagodzianki
Bułki drożdżowe jagodzianki

Bułki drożdżowe jagodzianki

Składniki

Ciasto:

Farsz:

  • jagody
  • cukier

Kruszonka:

  • 30 g masła
  • 30 g cukru
  • 30 g mąki

Jak przygotować bułki drożdżowe jagodzianki?

Zwykłe bułki mają kompleksy, gdy na talerzach pojawiają się pyszne i aromatyczne jagodzianki, charakterystyczne rarytasy dla wschodniego Mazowsza.

  1. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i wyrabiamy 4 minuty.
  2. Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny.
  3. Wszystkie składniki na kruszonkę szybko i dokładnie łączymy, robimy kulę i wstawiamy do lodówki by stężało.
  4. Gdy ciasto na bułki wyrośnie, wyrabiamy chwilę i dzielimy na 8 części.
  5. Z każdego kawałka robimy kulkę i rozwałkowujemy na placek wielkości dłoni, tak żeby brzegi były grubsze dwukrotnie od środka.
  6. Jagody słodzimy odrobiną cukru i nakładamy na bułki.
  7. Na górę ścieramy tarką na grubych oczkach kruszonkę.
  8. Pieczemy bułeczki około 15 minut.
  9. Dekorujemy każdą jagodziankę pikiem.

Nic dziwnego, że jagodzianki zostały wyróżnione wpisem na listę produktów tradycyjnych.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: