fbpx
Bułki z jagodami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Bułki z jagodami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 15
czas przygotowania: 60

Składniki

Przygotowanie

KROK 1: W misce połącz mieszankę ciasta z opakowania z 1 jajkiem, 150 ml ciepłego mleka i 50 g roztopionego masła. Dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na 10 minut.

KROK 2: W tym czasie przygotuj jagody. Umyj je starannie i osusz papierowym ręcznikiem. W misce wymieszaj jagody z 2 łyżkami cukru oraz, jeśli używasz, z 1 łyżką mąki ziemniaczanej, aby zapobiec wyciekaniu soku podczas pieczenia.

KROK 3: Na posypanej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na prostokątny placek o grubości około 1 cm. Rozprowadź równomiernie jagody na rozwałkowanym cieście, pozostawiając wolne brzegi, aby ułatwić zwijanie ciasta.

KROK 4: Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku w ciasny rulon. Następnie pokrój rulon na plasterki o szerokości około 2-3 cm, tworząc ślimaczki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między nimi, aby mogły swobodnie rosnąć podczas pieczenia.

KROK 5: Odstaw ślimaczki na 15-20 minut w ciepłe miejsce, aby ponownie podrosły. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Piecz ślimaczki przez około 20-25 minut, aż staną się złociste. Po upieczeniu zrób lukier Delecta - zawartość opakowania wymieszaj z 2 łyżkami gorącej wody i udekoruj ślimaczki. 

Bułki z jagodami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+