fbpx
Bombaloni - włoskie pączki - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Bombaloni - włoskie pączki
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 15
czas przygotowania: 120

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • Dżem, krem budyniowy lub krem czekoladowy

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

KROK 1: W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, drożdże instant, sól i skórkę z cytryny. Dodaj jajka, stopione masło i ciepłe mleko. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

KROK 2: Po wyrośnięciu ciasta, rozwałkuj je na grubość około 1,5 cm. Za pomocą szklanki lub foremki wytnij koła.

KROK 3: Ułóż wykrojone koła ciasta na posypanej mąką powierzchni i pozostaw je do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.

KROK 4: Rozgrzej olej w głębokim garnku do około 175 stopni C. Smaż bomboloni partiami, po około 2-3 minuty z każdej strony, aż staną się złociste.

KROK 5: Odsącz bomboloni na ręczniku papierowym. Gdy będą jeszcze ciepłe, nadziej je dżemem lub kremem czekoladowym za pomocą szprycy cukierniczej, a następnie oprósz cukrem pudrem.

Bombaloni - włoskie pączki

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+