fbpx
Biszkopt lastriko - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Biszkopt lastriko
Udostępnij:
Trudność: 3 / 3
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Ciasto:

Przygotowanie

Przepyszny biszkopt, który po przekrojeniu zaskoczy wszystkich gości. Wypróbujecie?

  1. Galaretkę zalewamy 400 ml wody, dodajemy 2 łyżeczki żelatyny, a następnie wylewamy do keksówki wyłożonej folią spożywczą.
  2. Galaretkę odkładamy do stężenia na 4 godziny do lodówki. Kiedy stężeje - wyciągamy ją z folii i kroimy w kostkę.
  3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  4. Żółtka ucieramy z 80 g cukru pudru przez około 5 minut, aż powstanie gęsta i puszysta piana.
  5. W drugiej misce ubijamy białka z resztą cukru pudru przez około 5 minut do momentu, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana.
  6. Pianę łączymy z utartymi żółtkami, a następnie delikatnie dodajemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną i mieszamy ostrożnie łyżką.
  7. Masę wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 25-30 minut aż wierzch ciasta będzie złoty.
  8. Następnie biszkopt odstawiamy do wystudzenia.
  9. Chłodne ciasto kroimy na dwa blaty tym sposobem.
  10. Ser, jogurt i pozostały cukier puder miksujemy w dyszy miksera.  Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do stężenia, a następnie podgrzewamy i wlewamy wąskim strumieniem do masy, cały czas miksując.
  11. Do gotowej masy dodajemy nasiona chia oraz kostki galaretki. Całość mieszamy łyżką.
  12. Na paterze kładziemy jeden blat biszkoptowy i nakładamy na niego obręcz tortownicy.
  13. Na biszkopt wykładamy masę serową i przykrywamy drugim blatem.
  14. Ciasto odstawiamy do stężenia na około 3 godziny.
  15. Wierzch posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy serduszkami z polewy czekoladowej wykonanymi według tego przepisu oraz ulubionym pikiem.

Smacznego!

Biszkopt lastriko

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

agnieszkagryszko350@gmail.com

30-07-2024

Ocena:

Tort wygląda pięknie pozdrawiam

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+