Składniki
- 2 opakowania galaretki zielonej, np. o smaku gruszkowym Delecta
- 2 opakowania galaretki o smaku cytrynowym Delecta
- 2 opakowania galaretki o smaku pomarańczowym Delecta
- 2 opakowania galaretki o smaku truskawkowym Delecta
- 2 opakowania galaretki o smaku malina, jeżyna, żurawina Delecta
- 250 g serka homogenizowanego naturalnego
- woda
- olej do posmarowania miski
Przygotowanie
KROK 1 - Przygotuj miskę lub pojemnik o pojemności co najmniej 2,5 litra. Delikatnie posmaruj go olejem. Przygotuj czyste warstwy galaretki.
KROK 2 - Weź po 1 saszetce każdej galaretki i rozpuść każdą osobno w 250 ml gorącej wody.
KROK 3 - Na dno miski wlej galaretkę zieloną i wstaw do lodówki do stężenia.
KROK 4 - Przygotuj mleczne warstwy galaretki. Drugą saszetkę galaretki zielonej rozpuść w 200 ml gorącej wody.
KROK 5 - Gdy płyn się ochłodzi, dodaj do niej 50 g serka homogenizowanego i wymieszaj trzepaczką, aż powstanie jednolity płyn. W ten sam sposób przygotuj mleczne galaretki dla pozostałych smaków.
KROK 6 - Na dno miski wlej czystą zieloną galaretkę i odstaw do lodówki do stężenia. Na nią wylej zieloną galaretkę mleczną i ponowie poczekaj aż stężeje.
KROK 7 - W ten sam sposób dodawaj kolejne warstwy tortu, raz czystą, a raz mleczną, pamiętając, że poprzednia warstwa musi całkowicie stężeć, zanim dodasz kolejną.
KROK 8 - Aby przełożyć tort na talerz, zanurz go na chwilę w gorącej wodzie.
KROK 9 - Podawaj udekorowany sezonowymi owocami.