2h 16 porcji Średni 7h
Biszkopt lastriko

Biszkopt lastriko

Składniki

Ciasto:

Zamiast ciasta od podstaw możesz wykorzystać Biszkopt Delecta

Jak przygotować biszkopt lastirko?

Przepyszny biszkopt, który po przekrojeniu zaskoczy wszystkich gości. Wypróbujecie?

  1. Galaretkę zalewamy 400 ml wody, dodajemy 2 łyżeczki żelatyny, a następnie wylewamy do keksówki wyłożonej folią spożywczą.
  2. Galaretkę odkładamy do stężenia na 4 godziny do lodówki. Kiedy stężeje – wyciągamy ją z folii i kroimy w kostkę.
  3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  4. Żółtka ucieramy z 80 g cukru pudru przez około 5 minut, aż powstanie gęsta i puszysta piana.
  5. W drugiej misce ubijamy białka z resztą cukru pudru przez około 5 minut do momentu, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana.
  6. Pianę łączymy z utartymi żółtkami, a następnie delikatnie dodajemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną i mieszamy ostrożnie łyżką.
  7. Masę wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 25-30 minut aż wierzch ciasta będzie złoty.
  8. Następnie biszkopt odstawiamy do wystudzenia.
  9. Chłodne ciasto kroimy na dwa blaty tym sposobem.
  10. Ser, jogurt i pozostały cukier puder miksujemy w dyszy miksera.  Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do stężenia, a następnie podgrzewamy i wlewamy wąskim strumieniem do masy, cały czas miksując.
  11. Do gotowej masy dodajemy nasiona chia oraz kostki galaretki. Całość mieszamy łyżką.
  12. Na paterze kładziemy jeden blat biszkoptowy i nakładamy na niego obręcz tortownicy.
  13. Na biszkopt wykładamy masę serową i przykrywamy drugim blatem.
  14. Ciasto odstawiamy do stężenia na około 3 godziny.
  15. Wierzch posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy serduszkami z polewy czekoladowej wykonanymi według tego przepisu oraz ulubionym pikiem.

Smacznego!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...