fbpx
Biszkopt lastriko - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Biszkopt lastriko
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 120

Składniki

Ciasto:

Przygotowanie

Przepyszny biszkopt, który po przekrojeniu zaskoczy wszystkich gości. Wypróbujecie?

  1. Galaretkę zalewamy 400 ml wody, dodajemy 2 łyżeczki żelatyny, a następnie wylewamy do keksówki wyłożonej folią spożywczą.
  2. Galaretkę odkładamy do stężenia na 4 godziny do lodówki. Kiedy stężeje - wyciągamy ją z folii i kroimy w kostkę.
  3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  4. Żółtka ucieramy z 80 g cukru pudru przez około 5 minut, aż powstanie gęsta i puszysta piana.
  5. W drugiej misce ubijamy białka z resztą cukru pudru przez około 5 minut do momentu, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana.
  6. Pianę łączymy z utartymi żółtkami, a następnie delikatnie dodajemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną i mieszamy ostrożnie łyżką.
  7. Masę wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 25-30 minut aż wierzch ciasta będzie złoty.
  8. Następnie biszkopt odstawiamy do wystudzenia.
  9. Chłodne ciasto kroimy na dwa blaty tym sposobem.
  10. Ser, jogurt i pozostały cukier puder miksujemy w dyszy miksera.  Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do stężenia, a następnie podgrzewamy i wlewamy wąskim strumieniem do masy, cały czas miksując.
  11. Do gotowej masy dodajemy nasiona chia oraz kostki galaretki. Całość mieszamy łyżką.
  12. Na paterze kładziemy jeden blat biszkoptowy i nakładamy na niego obręcz tortownicy.
  13. Na biszkopt wykładamy masę serową i przykrywamy drugim blatem.
  14. Ciasto odstawiamy do stężenia na około 3 godziny.
  15. Wierzch posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy serduszkami z polewy czekoladowej wykonanymi według tego przepisu oraz ulubionym pikiem.

Smacznego!

Biszkopt lastriko

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+