Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta biszkopt Delecta
- 4 jaja
- 30 ml wody (ok. 3 łyżki)
- 175 ml przegotowanej wody
- 25 ml soku z cytryny (sok z 1/2 cytryny)
- 25 ml alkoholu
- 100 g białej czekolady
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 2 opakowania śnieżki Delecta
- 150 g wiórek kokosowych Bakalland
- 1 opakowanie cukru smak kokosowy Delecta
- 4 łyżki migdałów w płatkach Bakalland
Przygotowanie
Znakomita alternatywa dla tradycyjnego tortu - kostka kokosowa. Kto przepada za kokosem w takiej formie?
- Prostokątną formę (ok. 25x35 cm) smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Do głębokiej miski wbijamy jajka, dodajemy wodę, wsypujemy zawartość torebki z ciastem, a następnie miksujemy całość na najwyższych obrotach przez 4-5 minut.
- Gotową masę przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika na 35-40 minut.
- Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta, kroimy je w połowie wysokości na dwie części.
- Robimy poncz: ciepłą wodę, sok z cytryny oraz alkohol mieszamy w kubku i studzimy.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 3 łyżkami kremówki.
- Dodajemy startą czekoladę, wiórki kokosowe i cukier smak kokosowy Delecta.
- Do śmietanowej mieszanki powoli dodajemy roztopioną czekoladę - ciągle miksując.
- Odsypujemy 4 łyżki wiórków kokosowych do dekoracji, a pozostałą część wsypujemy do masy śmietanowej razem z cukrem smak kokosowy Delecta i delikatnie mieszamy łyżką.
- Ponczem nasączamy dolną część ciasta i wykładamy na nią połowę kremu.
- Od spodu nasączamy górną część i przykrywamy nią całość.
- Na wierzch wykładamy pozostały krem, posypujemy wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi.
- Ciasto chłodzimy w lodówce przez 4 godziny.
- Wbijamy w tort pik lub girlandę.
Sto lat dla jubilata!