fbpx
Tort fasolowy - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tort fasolowy
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • konfitura wiśniowa
  • 500 ml śmietanki kremówki
Dekoracja:
  • ulubione owoce sezonowe

Przygotowanie

Tort z fasoli? Tak, nawet jeśli może się wydawać nietypowy. Polecamy spróbować - jest naprawdę znakomity!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170ºC (bez termoobiegu).Migdały parzymy i obieramy ze skórki.
  2. Fasolę gotujemy na miękko. Obieramy ją ze skóry i miksujemy razem z migdałami.
  3. Ubijamy żółtka z cukrem pudrem, dodajemy bułkę tartą, masę fasolowo-migdałową i na końcu ubitą pianę z białek.
  4. Całość delikatnie mieszamy.
  5. Pieczemy w tortownicy w nagrzanym piekarniku (do suchego patyczka).
  6. Ubijamy śmietankę na sztywno.
  7. Po wystygnięciu przekrajamy biszkopt na dwie części korzystając z tego przepisu, przekładamy konfiturą oraz bitą śmietaną.
  8. Przykrywamy drugim biszkoptem.
  9. Na wierzchu układamy resztę bitej śmietany, dekorujemy owocami i ulubionym pikiem.

Nietypowy tort urodzinowy o pysznym smaku? Tort z fasoli będzie idealny - wszyscy będą zachwyceni, a smak fasoli - niewyczuwalny.  

Tort fasolowy

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+