1h 30min 10 porcji Łatwy
Tort fasolowy
Tort fasolowy

Tort fasolowy

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • konfitura wiśniowa
  • 500 ml śmietanki kremówki

Dekoracja:

  • ulubione owoce sezonowe

Jak przygotować tort fasolowy?

Tort z fasoli? Tak, nawet jeśli może się wydawać nietypowy. Polecamy spróbować – jest naprawdę znakomity!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170ºC (bez termoobiegu).Migdały parzymy i obieramy ze skórki.
  2. Fasolę gotujemy na miękko. Obieramy ją ze skóry i miksujemy razem z migdałami.
  3. Ubijamy żółtka z cukrem pudrem, dodajemy bułkę tartą, masę fasolowo-migdałową i na końcu ubitą pianę z białek.
  4. Całość delikatnie mieszamy.
  5. Pieczemy w tortownicy w nagrzanym piekarniku (do suchego patyczka).
  6. Ubijamy śmietankę na sztywno.
  7. Po wystygnięciu przekrajamy biszkopt na dwie części korzystając z tego przepisu, przekładamy konfiturą oraz bitą śmietaną.
  8. Przykrywamy drugim biszkoptem.
  9. Na wierzchu układamy resztę bitej śmietany, dekorujemy owocami i ulubionym pikiem.

Nietypowy tort urodzinowy o pysznym smaku? Tort z fasoli będzie idealny – wszyscy będą zachwyceni, a smak fasoli – niewyczuwalny.

 

Brak ocen. 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: