Bajaderka

1 h 24 porcjiŁatwy

Składniki

Pobierz piki

Jak przygotować bajaderkę?

Ktoś mądry kiedyś powiedział, że kuchnia to nie laboratorium, a kucharz to nie doktor. Do wypieków trzeba przytulnej kuchni, serca oraz tradycyjnej receptury. Kilka prostych składników, garść sprawdzonych pomysłów i pyszny deser sam powstaje!

Jak przygotować Bajaderki?

Mleko podgrzewam razem z masłem i cukrem pudrem. Następnie dodaję czekoladę oraz kakao i nadal podgrzewam do rozpuszczenia składników. Upieczone ciasto biszkoptowe i herbatniki miksuję w blenderze na “piach”.

Wszystkie składniki łączę ze sobą, dodaję konfiturę wiśniową, alkohol i miksuję do otrzymania gładkiej konsystencji.

Z powstałej masy formuję kuleczki, które następnie obtaczam w wiórkach kokosowych i sezamie.

Gdyby masa okazała się zbyt rzadka wystarczy umieścić ją w lodówce do schłodzenia (lub dodać więcej herbatników) i dopiero wtedy formować bajaderki.

Średnia: 4,33 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...