fbpx
Bajaderka - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Bajaderka
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 24
czas przygotowania: 60

Składniki

Masa:Dekoracje:

Przygotowanie

Jedne z najpopularniejszych deserów w cukierniach - bajaderki - wydają się trudne w wykonaniu. Nic bardziej mylnego - powstają bardzo szybko!

  1. Mieszankę do wypieku domowego ciasta przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Mleko podgrzewamy razem z masłem, cukrem pudrem i cukrem o smaku kokosowym.
  3. Dodajemy czekoladę oraz kakao i nadal podgrzewamy do rozpuszczenia składników.
  4. Upieczone ciasto biszkoptowe i herbatniki miksujemy w blenderze na “piach”.
  5. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy konfiturę wiśniową, alkohol i miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji.
  6. Z powstałej masy formujemy kuleczki, które następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych i sezamie.
  7. Gdyby masa okazała się zbyt rzadka, wystarczy umieścić ją w lodówce do schłodzenia (lub dodać więcej herbatników) i dopiero wtedy formować bajaderki.
  8. Gotowe bajaderki dekorujemy ulubionym pikiem.

Bajaderki to najlepszy deser do kawy - świetnie komponują się z popołudniowym espresso. Koniecznie podajmy je swoim gościom!

Bajaderka

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+