1h 24 porcji Łatwy
Bajaderka

Bajaderka

Składniki

Masa:

  • 300 g ciasta Biszkopt Delecta
  • 4 jaja
  • 30 ml wody
  • 100 g herbatników
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 80 g konfitury wiśniowej (lub dżemu)
  • 30 g masła
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka kakao
  • 50 ml alkoholu (np. whiskey)

Dekoracje:

Jak przygotować bajaderkę?

Jedne z najpopularniejszych deserów w cukierniach – bajaderki – wydają się trudne w wykonaniu. Nic bardziej mylnego – powstają bardzo szybko!

  1. Mieszankę do wypieku domowego ciasta przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Mleko podgrzewamy razem z masłem i cukrem pudrem.
  3. Dodajemy czekoladę oraz kakao i nadal podgrzewamy do rozpuszczenia składników.
  4. Upieczone ciasto biszkoptowe i herbatniki miksujemy w blenderze na “piach”.
  5. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy konfiturę wiśniową, alkohol i miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji.
  6. Z powstałej masy formujemy kuleczki, które następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych i sezamie.
  7. Gdyby masa okazała się zbyt rzadka, wystarczy umieścić ją w lodówce do schłodzenia (lub dodać więcej herbatników) i dopiero wtedy formować bajaderki.
  8. Gotowe bajaderki dekorujemy ulubionym pikiem.

Bajaderki to najlepszy deser do kawy – świetnie komponują się z popołudniowym espresso. Koniecznie podajmy je swoim gościom!

Średnia: 4,50 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...