fbpx
Batoniki brownie w orzechowych posypkach - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Batoniki brownie w orzechowych posypkach
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 45

Składniki

Ciasto:Masa czekoladowa:
  • 1 jajo
  • 75 g margaryny
Nadzienie:
  • 1 opakowanie orzechów laskowych Bakalland
  • 1 opakowanie pistacji Bakalland
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 50 g masła

Przygotowanie

Brownie w kształcie batoników można zabrać ze sobą wszędzie, a orzechy dodają im "tego czegoś". Spróbujcie!

  1. Mieszankę do wypieku domowego ciasta przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Margarynę do masy czekoladowej rozpuszczamy i pozostawiamy do wystudzenia.
  3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  4. W wysokim naczyniu mieszamy jaja z olejem, stopniowo wsypujemy zawartość torebki z ciastem i miksujemy około 4 minuty.
  5. Gotową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy z wyposażenia piekarnika i pieczemy przez około 25 minut, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto się upiekło.
  6. Upieczone ciasto wyciągamy i kroję w kawałki o proporcjach batoników.
  7. Czekoladę łamiemy w kostki i wraz z masłem oraz śmietaną umieszczamy w rondlu.
  8. Składniki podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż powstanie jednorodna polewa.
  9. Orzechy laskowe prażymy na suchej patelni, usuwamy skórki, a następnie siekamy nożem.
  10. Obrane pistacje ubijamy w moździerzu.
  11. Gotowe batoniki oblewamy z jednej strony polewą i posypujemy orzechami.
  12. Podajemy, gdy polewa całkowicie zastygnie i gotowe batoniki dekorujemy pikiem.

Chrupiące batoniki znikają w mig - to dobry pomysł na przyjęcie. Lepiej przygotować jednak dokładkę. :)  

Batoniki brownie w orzechowych posypkach

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+