1h 30min 16 porcji Łatwy
Murzynek
Murzynek

Murzynek

Składniki

Ciasto:

Jak przygotować murzynka?

To ciasto robiły nasze babki i matki. Nie mogły się mylić, murzynek to jedno z najszybszych i najsmaczniejszych ciast.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Foremkę o długości 25-30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  3. W dużym garnku gotujemy masło, cukier, kakao, mleko i olejek, co jakiś czas mieszając.
  4. Zdejmujemy z ognia, odlewamy niepełne pół szklanki na polewę i odstawiamy.
  5. Do zimnej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i ucieramy.
  6. Dodajemy po jednym żółtku i ucieramy dalej.
  7. Do masy dodajemy orzechy i wiśnie (opcjonalnie nieco orzechów włoskich zostawiamy do posypania).
  8. Białka ubijamy na sztywno.
  9. Połowę białek łączymy z masą kakaową i mieszamy.
  10. Gdy masa się rozluźni, dodajemy pozostałe białka i pomału mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  11. Przekładamy do foremki i pieczemy około 35-45 minut.
  12. Po upieczeniu i lekkim ostudzeniu polewamy polewą i posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi.
  13. Dekorujemy pikiem.

Przyznacie, że to jedno z tych ciast, które będą robiły przyszłe pokolenia. Smacznego!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...