Składniki
Masa:- 300 g ciasta Biszkopt Delecta
- 1 łyżeczka cukru smak kokosowy Delecta
- 4 jaja
- 30 ml wody
- 100 g herbatników
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 80 g konfitury wiśniowej (lub dżemu)
- 30 g masła
- 50 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżka kakao
- 50 ml alkoholu (np. whiskey)
- 50 g wiórek kokosowych Bakalland
- 50 g sezamu Bakalland
Przygotowanie
Jedne z najpopularniejszych deserów w cukierniach - bajaderki - wydają się trudne w wykonaniu. Nic bardziej mylnego - powstają bardzo szybko!
- Mieszankę do wypieku domowego ciasta przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Mleko podgrzewamy razem z masłem, cukrem pudrem i cukrem o smaku kokosowym.
- Dodajemy czekoladę oraz kakao i nadal podgrzewamy do rozpuszczenia składników.
- Upieczone ciasto biszkoptowe i herbatniki miksujemy w blenderze na “piach”.
- Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy konfiturę wiśniową, alkohol i miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji.
- Z powstałej masy formujemy kuleczki, które następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych i sezamie.
- Gdyby masa okazała się zbyt rzadka, wystarczy umieścić ją w lodówce do schłodzenia (lub dodać więcej herbatników) i dopiero wtedy formować bajaderki.
- Gotowe bajaderki dekorujemy ulubionym pikiem.
Bajaderki to najlepszy deser do kawy - świetnie komponują się z popołudniowym espresso. Koniecznie podajmy je swoim gościom!