1h 16 porcji Łatwy
Brownie z domowym masłem orzechowym i orzechami pecan

Brownie z domowym masłem orzechowym i orzechami pecan

Składniki

Ciasto:

Masa czekoladowa:

  • 1 jajo
  • 75 g margaryny

Nadzienie:

Dekoracje:

Jak przygotować brownie?

Brownie z orzechami zawsze wychodzi – na pewno będzie dobrym wyborem, gdy na weekend zapowiedzieli się goście.

  1. Ciasto przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Margarynę do masy czekoladowej rozpuszczamy i pozostawiamy do wystudzenia.
  3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  4. W wysokim naczyniu mieszamy jaja z olejem, stopniowo wsypujemy zawartość torebki z ciastem i miksujemy około 4 minuty.
  5. Gotową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy przez około 25 minut, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto się upiekło.
  6. Upieczone ciasto wyciągamy i nakłuwamy wierzch widelcem. Nie wyłączamy piekarnika.
  7. Do głębokiej miski wsypujemy zawartość torebki z masą czekoladową, dodajemy jajo, wystudzoną margarynę i mieszamy wszystko, aż składniki się połączą.
  8. Masę wykładamy na upieczone ciasto, rozsmarowujemy je na całej powierzchni i natychmiast wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
  9. Ciasto pieczemy jeszcze przez 8-9 minut (nie dłużej) i wyciągamy do wystudzenia.
  10. Orzechy włoskie miksujemy blenderem na krem, dodając 2 łyżki mleka, a gdy masa zacznie robić się kremowa dodajemy masło orzechowe i masę krówkową.
  11. Gotowym masłem orzechowym smarujemy wierzch upieczonego ciasta i wykańczamy dekorację orzechami pecan oraz ulubionym pikiem.

Kawa i brownie to zestaw idealny – uważajmy kogo zapraszamy w odwiedziny, bo na pewno będzie przychodził na takie pyszny ciasto znacznie częściej. 🙂

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: