PRZEPIS OD COSSIEGOTUJE
Babka drożdżowa
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
8
czas przygotowania:
120 min.
Składniki
Ciasto drożdżowe:
- 50 g drożdży
- 100 ml mleka
- 3 jajka
- 370 g mąki pszennej
- 40 g cukru
- 150 g masła
- 200 g rodzynek sułtańskich Bakalland
- skórka pomarańczowa Bakalland
Dekoracja:
Przygotowanie
KROK 1: Mleko delikatnie podgrzej. Drożdże pokrusz do miski, dodaj mleko, cukier oraz 20 g mąki pszennej. Gotowy rozczyn odstaw na 15 minut.
KROK 2: Do dużej miski wsyp mąkę, pozostałą część cukru, dodaj rozczyn, jajka oraz rozpuszczone masło. Ciasto możesz zagnieść ręcznie lub robotem planetarnym. Gotowe ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na co najmniej 1 godzinę.
KROK 3: Wyrośnięte ciasto zagnieć ręką i dodaj rodzynki. Przełóż do formy silikonowej na babkę o wymiarach około 28 cm i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.
KROK 4: Piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez 40 minut.
KROK 5: Upieczoną babkę ostudź. Udekoruj polewą czekoladową, migdałami w płatkach, skórką pomarańczową oraz rodzynkami.