PRZEPIS OD COSSIEGOTUJE

Babka drożdżowa - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Ciasto drożdżowe:

Przygotowanie

KROK 1: Mleko delikatnie podgrzej. Drożdże pokrusz do miski, dodaj mleko, cukier oraz 20 g mąki pszennej. Gotowy rozczyn odstaw na 15 minut.

KROK 2: Do dużej miski wsyp mąkę, pozostałą część cukru, dodaj rozczyn, jajka oraz rozpuszczone masło. Ciasto możesz zagnieść ręcznie lub robotem planetarnym. Gotowe ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na co najmniej 1 godzinę.

KROK 3: Wyrośnięte ciasto zagnieć ręką i dodaj rodzynki. Przełóż do formy silikonowej na babkę o wymiarach około 28 cm i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.

KROK 4: Piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez 40 minut.

KROK 5: Upieczoną babkę ostudź. Udekoruj polewą czekoladową, migdałami w płatkach, skórką pomarańczową oraz rodzynkami.

Babka drożdżowa - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy