Babka czekoladowa - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 75 min.

Składniki

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30% tłuszczu

Przygotowanie

KROK 1: Formę na babkę o wymiarach 25 x 14 cm posmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.

KROK 2: W misce umieść wszystkie składniki na babkę i miksuj na najwyższych obrotach przez 3-4 minuty. Gotową masę przełóż do przygotowanej formy. Ciasto wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 1 godzinę, do suchego patyczka. Odstaw na 10 minut, po czym odwróć formę do góry dnem. Babka powinna się wysunąć. Odstaw ją na kratkę do ostudzenia.

KROK 3: W rondelku zagotuj śmietankę, dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj na gładki sos czekoladowy. Odstaw chwilę do ostudzenia, po czym polej nim babkę. Posyp orzechami włoskimi.

Babka czekoladowa - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy