1h 30min 16 porcji Łatwy
Tarta jagodowo-malinowa

Tarta jagodowo-malinowa

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 4 łyżki dżemu malinowego
  • 4 łyżki dżemu jagodowego
  • 65 ml syropu klonowego
  • 180 ml śmietany 30%
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych Bakalland

Jak przygotować tartę jagodowo-malinową?

Aromatyczna, sycąca tarta o oryginalnym smaku. W sam raz dla wszystkich miłośników kulinarnych eksperymentów!

  1. Przygotowujemy formę do wypieku tart (ok. 28 cm). Piekarnik rozgrzewamy do 190°C (bez termoobiegu).
  2. Miksujemy mieszankę do ciasta kruchego z margaryną, jajem i 2 łyżkami melasy przez około 2 minuty, po czym wyrabiamy ręcznie do uzyskania jednolitej masy.
  3. Następnie 4/5 ciasta wykładamy na formę, nakłuwamy spód tarty widelcem w kilku miejscach i podpiekamy przez 20 minut.
  4. W tym czasie siekamy bardzo drobno orzechy laskowe lub mielimy maszynką do mielenia.
  5. Wyjmujemy ciasto i posypujemy dno tarty przygotowanymi orzechami.
  6. Mieszamy w misce 50 ml syropu klonowego ze śmietaną i żółtkami.
  7. Wlewamy nadzienie na podpieczoną tartę z orzechami i pieczemy kolejne 20 minut, do zgęstnienia masy.
  8. Wykładamy delikatnie 4 duże łyżki dżemu malinowego na jedną połowę tarty i tyle samo dżemu jagodowego na drugą.
  9. Skrapiamy hojnie syropem klonowym.
  10. Resztę ciasta rozwałkowujemy, kroimy na szerokie wstążki  i układamy w kratkę na tarcie.
  11. Wkładamy do piekarnika na kolejne 20 minut.
  12. Zrumienioną wyjmujemy z piekarnika, studzimy i ozdabiamy wybranym pikiem.

Ta wyjątkowa tarta będzie przebojem Waszych popołudniowych spotkań z przyjaciółmi.

Średnia: 3,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: