45min 12 porcji Łatwy 30min
Babeczki z jeżynami

Babeczki z jeżynami

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 300 g jeżyn
  • 250 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • sok z połówki cytryny

Jak przygotować babeczki z jeżynami?

Cierpki smak i piękny kolor jeżyn inspirują do połączenia ich z czekoladą. Może w formie babeczek?

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180°C (bez termoobiegu).
  2. Mieszamy babeczki do domowego wypieku, jajka, mleko, kakao i olej, do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Rozkładamy ciasto do 12 silikonowych foremek (do 3/4 wysokości) i w każdej zatapiamy jedną jeżynę.
  4. Pieczemy babeczki około 20-25 minut, aż urosną i zaczną lekko pękać. Patyczkiem sprawdzamy delikatnie, czy są gotowe. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
  5. Myjemy i osuszamy jeżyny – 12 sztuk odkładamy do dekoracji.
  6. Resztę jeżyn blendujemy na puree.
  7. Miksujemy na gładką masę masło z cukrem pudrem, po czym dodajemy sok z cytryny i jeżynowe puree. Gotowy krem wstawiamy do lodówki na 30 minut.
  8. Na wystudzone babeczki szprycą cukierniczą nakładamy krem. Wierzch dekorujemy jeżyną.
  9. Do babeczek wbijamy ulubione piki. Gotowe!

Ten leśny smak w połączeniu z czekoladą? Niebo w gębie!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: