Babeczki z jeżynami

  • 0,0
  • Łatwy
  • 45min
  • 12 porcji
  • 30min
  • 0
Babeczki z jeżynami

Babeczki z jeżynami

  • 0,0
  • Łatwy
  • 45min
  • 12 porcji
  • 30min
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto:

Nadzienie:

  • 300 g jeżyn
  • 250 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • sok z połówki cytryny

Przygotowanie

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Cierpki smak i piękny kolor jeżyn inspirują do połączenia ich z czekoladą. Może w formie babeczek?

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180°C (bez termoobiegu).
  2. Mieszamy babeczki do domowego wypieku, jajka, mleko, kakao i olej, do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Rozkładamy ciasto do 12 silikonowych foremek (do 3/4 wysokości) i w każdej zatapiamy jedną jeżynę.
  4. Pieczemy babeczki około 20-25 minut, aż urosną i zaczną lekko pękać. Patyczkiem sprawdzamy delikatnie, czy są gotowe. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
  5. Myjemy i osuszamy jeżyny – 12 sztuk odkładamy do dekoracji.
  6. Resztę jeżyn blendujemy na puree.
  7. Miksujemy na gładką masę masło z cukrem pudrem, po czym dodajemy sok z cytryny i jeżynowe puree. Gotowy krem wstawiamy do lodówki na 30 minut.
  8. Na wystudzone babeczki szprycą cukierniczą nakładamy krem. Wierzch dekorujemy jeżyną.
  9. Do babeczek wbijamy ulubione piki. Gotowe!

Ten leśny smak w połączeniu z czekoladą? Niebo w gębie!

Oceń przepis 0,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Średnia ocena: 5
Ilość ocen: 51