Bananotka

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h 30min
  • 12 porcji
  • 0
Bananotka
Bananotka

Bananotka

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h 30min
  • 12 porcji
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto:

Dekoracja:

Jak przygotować bananotkę?

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Bananotka to pyszne ciasto, które nie zawiera mąki czy jajek – a mimo to smakuje znakomicie!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Miksujemy migdały i orzechy.
  3. Do mieszanki dosypujemy sodę, cukier oraz sezam i mieszamy łyżką (nie miksujemy).
  4. Do innej miski ścieramy na tarce na dużych oczkach jabłka oraz banany i mieszamy ze sobą.
  5. Na dno tortownicy o średnicy 26 cm wsypujemy połowę miksu orzechowego, na który ścieramy połowę porcji masła w kawałeczkach.
  6. Na tej warstwie rozkładamy równomiernie całą bananowo-jabłkową masę i wciskamy mocno daktyle. Im więcej, tym słodszy smak.
  7. Wysypujemy równomiernie pozostały orzechowy miks, ścieramy resztę masła i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40-60 minut.
  8. Gotowe ciasto wykańczamy bakaliami i sezamem.
  9. Przed podaniem dekorujemy ulubionym pikiem.

To proste ciasto robi się samo – słodkie i aromatyczne, idealnie pasuje do kawy. Pycha!

Oceń przepis 0,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Bananotka
Średnia ocena: 0,0
Ilość ocen: 0