Jak przygotować bananotkę?
Bananotka to pyszne ciasto, które nie zawiera mąki czy jajek – a mimo to smakuje znakomicie!
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
- Miksujemy migdały i orzechy.
- Do mieszanki dosypujemy sodę, cukier oraz sezam i mieszamy łyżką (nie miksujemy).
- Do innej miski ścieramy na tarce na dużych oczkach jabłka oraz banany i mieszamy ze sobą.
- Na dno tortownicy o średnicy 26 cm wsypujemy połowę miksu orzechowego, na który ścieramy połowę porcji masła w kawałeczkach.
- Na tej warstwie rozkładamy równomiernie całą bananowo-jabłkową masę i wciskamy mocno daktyle. Im więcej, tym słodszy smak.
- Wysypujemy równomiernie pozostały orzechowy miks, ścieramy resztę masła i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40-60 minut.
- Gotowe ciasto wykańczamy bakaliami i sezamem.
- Przed podaniem dekorujemy ulubionym pikiem.
To proste ciasto robi się samo – słodkie i aromatyczne, idealnie pasuje do kawy. Pycha!