fbpx
Bananotka - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Bananotka
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:Dekoracja:
  • kilka dodatkowych bakalii
  • odrobina sezamu Bakalland

Przygotowanie

Bananotka to pyszne ciasto, które nie zawiera mąki czy jajek - a mimo to smakuje znakomicie!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Miksujemy migdały i orzechy.
  3. Do mieszanki dosypujemy sodę, cukier oraz sezam i mieszamy łyżką (nie miksujemy).
  4. Do innej miski ścieramy na tarce na dużych oczkach jabłka oraz banany i mieszamy ze sobą.
  5. Na dno tortownicy o średnicy 26 cm wsypujemy połowę miksu orzechowego, na który ścieramy połowę porcji masła w kawałeczkach.
  6. Na tej warstwie rozkładamy równomiernie całą bananowo-jabłkową masę i wciskamy mocno daktyle. Im więcej, tym słodszy smak.
  7. Wysypujemy równomiernie pozostały orzechowy miks, ścieramy resztę masła i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40-60 minut.
  8. Gotowe ciasto wykańczamy bakaliami i sezamem.
  9. Przed podaniem dekorujemy ulubionym pikiem.

To proste ciasto robi się samo - słodkie i aromatyczne, idealnie pasuje do kawy. Pycha!

Bananotka

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+