Gruszki w cieście francuskim z sosem waniliowym

  • 0,0
  • Łatwy
  • 30min
  • 6 porcji
  • 0
Gruszki w cieście francuskim z sosem waniliowym

Gruszki w cieście francuskim z sosem waniliowym

  • 0,0
  • Łatwy
  • 30min
  • 6 porcji
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Deser:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 opakowania cukru cynamonowego Delecta
  • 6 gruszek
  • 1 białko
  • 500 ml soku jabłkowego
  • 1 szklanka wody
  • sok z 1 cytryny i 1 limonki
  • 1 łyżka cukru

Sos:

  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 100 ml mleka
  • 1 laska wanilii

Jak przygotować gruszki w cieście francuskim?

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Gruszki, owoce jesieni, z powodzeniem można wykorzystać w pysznych deserach. Gruszki na ciepło z sosem to jedna z apetycznych propozycji.

  1. Sok jabłkowy mieszamy z wodą, sokiem z limonki i cytryny, dosładzamy łyżką cukru i przelewamy do rondla.
  2. Gruszki obieramy, odcinamy spód i ustawiamy pionowo w gotującym się syropie i zostawiamy na 5-10 minut.
  3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  4. Opakowanie ciasta francuskiego wyciągamy z lodówki i rozwijamy, a następnie wycinamy paski o grubości około 1 cm.
  5. Paski ciasta smarujemy z jednej strony białkiem i panierujemy w cukrze cynamonowym wysypanym na deskę.
  6. Ugotowane gruszki również smarujemy białkiem, a następnie owijamy paskami ciasta od dołu, do góry.
  7. Gruszki przekładamy do formy wyłożonej pergaminem i pieczemy około 25 minut w nagrzanym piekarniku, aż ciasto będzie rumiane.
  8. Przygotowanie sosu zaczynamy od utarcia żółtek z cukrem na gładką masę.
  9. Do garnka wlewamy śmietanę i mleko, dodajemy ziarenka z 1 laski wanilii i podgrzewamy całość na średnim ogniu, uważając, aby całość się nie zagotowała.
  10. Ciepły płyn wlewamy cienkim strumieniem do żółtek i ubijamy całość trzepaczką.
  11. Wymieszany krem przelewamy ponownie do garnka i na małym ogniu, cały czas ubijając, doprowadzamy sos do pożądanej konsystencji.
  12. Upieczone gruszki polewamy sosem.
  13. Podajemy na gorąco z wbitym pikiem.

Ten pyszny, rozgrzewający deser sprawdzi się na pochmurne, jesienne popołudnie i rozgrzeje wszystkich mieszkańców. 🙂

Oceń przepis 0,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Gruszki w cieście francuskim z sosem waniliowym
Średnia ocena: 0,0
Ilość ocen: 0