fbpx
Ciasto na maślance - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto na maślance
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 60

Składniki

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Przygotuj okrągłą formę do pieczenia (o średnicy około 23 cm), smarując ją masłem i posypując mąką, aby ciasto nie przywierało.

KROK 2: W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. W osobnej misce ubij cukier z roztopionym masłem, aż masa będzie puszysta. Następnie dodaj jajka jedno po drugim, dobrze miksując po każdym dodaniu. Dodaj ekstrakt z wanilii.

KROK 3: Do masy maślanej na przemian dodawaj suche składniki i maślankę, zaczynając i kończąc na suchych składnikach. Miksuj na niskich obrotach do momentu, aż składniki dobrze się połączą. Nie miksuj za długo, aby ciasto nie straciło puszystości.

KROK 4: Przełóż ciasto do przygotowanej formy, wyrównując powierzchnię. Ułóż połówki truskawek na wierzchu ciasta, lekko wciskając je w masę. Staraj się równomiernie rozłożyć truskawki po całej powierzchni ciasta.

KROK 5: Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez około 45-50 minut, aż do momentu, gdy wierzch będzie złocisty, a patyczek włożony w środek ciasta wyjdzie suchy. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie przez około 10 minut, a następnie przełóż na kratkę do całkowitego ostudzenia.

Ciasto na maślance

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+