fbpx
Ciasto na maślance - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto na maślance
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 60

Składniki

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Przygotuj okrągłą formę do pieczenia (o średnicy około 23 cm), smarując ją masłem i posypując mąką, aby ciasto nie przywierało.

KROK 2: W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. W osobnej misce ubij cukier z roztopionym masłem, aż masa będzie puszysta. Następnie dodaj jajka jedno po drugim, dobrze miksując po każdym dodaniu. Dodaj ekstrakt z wanilii.

KROK 3: Do masy maślanej na przemian dodawaj suche składniki i maślankę, zaczynając i kończąc na suchych składnikach. Miksuj na niskich obrotach do momentu, aż składniki dobrze się połączą. Nie miksuj za długo, aby ciasto nie straciło puszystości.

KROK 4: Przełóż ciasto do przygotowanej formy, wyrównując powierzchnię. Ułóż połówki truskawek na wierzchu ciasta, lekko wciskając je w masę. Staraj się równomiernie rozłożyć truskawki po całej powierzchni ciasta.

KROK 5: Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez około 45-50 minut, aż do momentu, gdy wierzch będzie złocisty, a patyczek włożony w środek ciasta wyjdzie suchy. Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie przez około 10 minut, a następnie przełóż na kratkę do całkowitego ostudzenia.

Ciasto na maślance

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+