fbpx
Letnie drożdżowe z rabarbarem - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Letnie drożdżowe z rabarbarem
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 150

Składniki

Ciasto:

Przygotowanie

Rabarbar jeszcze znajdziecie w sklepie, więc czas na przepyszne ciasto drożdżowe z tym owocem.

  1. Rabarbar obieramy, kroimy na pasku długość ok. 6 cm, posypujemy cukrem, odstawiamy na bok.
  2. Przygotowujemy kruszonkę: zagniatamy mąkę i cukier z masłem, rozkruszamy, dodajemy cukier ze skórką cytrynową i zagniatamy całość, odkładamy do lodówki.
  3. Wlewamy do garnka mleko, dokładamy masło. Razem podgrzewamy do rozpuszczenia, studzimy. Roztwór powinien być lekko ciepły (maks. temp. 40 stopni C).
  4. Wsypujemy zawartość opakowania z mieszanką do domowego ciasta do wysokiego naczynia, dodajemy jaja i stopniowo wlewamy mleko z masłem.
  5. Miksujemy (mieszadła hak lub świderki) około 5 minut.
  6. Gotową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach ok. 25 x 35 cm, układamy paski rabarbaru i posypujemy kruszonką.
  7. Odstawiamy w ciepłe miejsce na  30 minut do wyrośnięcia.
  8. Wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy w temperaturze 170−180 stopni C około 40–50 minut, do złocistego koloru kruszonki (sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone).

Lato to ciasto drożdżowe z owocami, a kiedy jest to rabarbar to lato w pełni.

Letnie drożdżowe z rabarbarem - Delektujemy.pl

Letnie drożdżowe z rabarbarem

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+