1h 10min 12 porcji Łatwy
Babeczki z daktylami

Babeczki z daktylami

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

Jak przygotować babeczki z daktylami?

Babeczki z daktylami, z dodatkiem zdrowej „czekolady”, zasmakują każdemu łasuchowi – i nie tylko! Tym bardziej, że czekolada powstała z… daktyli!

  1. Wkładamy papilotki do formy na muffinki, a następnie nagrzewamy piekarnik do 180°C (bez termoobiegu).
  2. Wybieramy 6 daktyli Bakalland do dekoracji, a resztę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut.
  3. Odsączamy daktyle, dodajemy do nich kakao, szczyptę soli oraz mleko. Blendujemy na gładką masę.
  4. Do wysokiego naczynia wbijamy jaja, dodajemy olej i mleko, wsypujemy zawartość torebki i dokładnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą.
  5. Do papilotek nakładamy po 1 łyżce ciasta, następnie 1 łyżeczkę „czekolady” daktylowej i ponownie 1 łyżkę ciasta, do 3/4 wysokości.
  6. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż babeczki urosną i zaczną lekko pękać.
  7. Patyczkiem sprawdzamy czy babeczki są upieczone, po czym odstawiamy je do całkowitego ostudzenia.
  8. Dekorujemy wierzch kleksem z „czekolady” daktylowej i układamy na nich pokrojone na połówki daktyle.
  9. W udekorowane babeczki wbijamy ulubiony pik.

Babeczki z daktylami to pyszne i zdrowe rozwiązanie na przyjęcie – goście je pokochają! Smacznego. 🙂

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...