1h 12 porcji Łatwy
Babeczki z czereśniami

Babeczki z czereśniami

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 2 garści czereśni
  • 50 ml wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 25 g cukru

Ganasz czekoladowy

  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 200-300 g czekolady najlepiej gorzkiej

Jak przygotować babeczki z czereśniami?

Soczyste i słodkie czereśnie. Smak lata, który inspiruje do wypieków. Pod warunkiem, że ktoś ma silną wolę i nie zje ich przed zrobieniem babeczek! 🙂

  1. Zaczynamy od ganaszu czekoladowego: podgrzewamy na średnim ogniu śmietanę kremówkę tak, aby się nie zagotowała. Dodajemy kostki czekolady. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się czekolady i odstawiamy do wystudzenia.
  2. Babeczki do domowego wypieku mieszamy z jajkiem, olejem i mlekiem. Dodajemy przestudzony ganasz czekoladowy i mieszamy na gładką masę.
  3. Nakładamy ciasto do papilotek (3/4 wysokości) i pieczemy 17-21 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (bez termoobiegu).
  4. Kiedy babeczki zaczną lekko pękać, sprawdzamy patyczkiem, czy są upieczone. Odstawiamy do ostudzenia.
  5. Drylujemy czereśnie i gotujemy je na małym ogniu w garnku z wodą i cukrem.
  6. Do wrzącego syropu wlewamy rozdrobnioną z odrobiną wody mąkę ziemniaczaną. Gdy wszystko zacznie gęstnieć, zdejmujemy żel z ognia, odstawiamy do wystudzenia i ponownego zgęstnienia.
  7. W upieczonych babeczkach wykrawamy na wierzchu otwory o średnicy ok. 1,5 cm i głębokości 1 cm.
  8. W otwory wkładamy czereśnie w żelu (1-2 sztuki na babeczkę) i dekorujemy cukrem pudrem.
  9. Wybieramy odpowiednie piki i wbijamy w babeczki.

Babeczki z czereśniami na pewno szybko znikną ze stołu. To w końcu połączenie, któremu trudno się oprzeć!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: