fbpx
Babeczki z budyniem i waniliową kruszonką - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Babeczki z budyniem i waniliową kruszonką
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 8
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto:Nadzienie:

Przygotowanie

Babeczki kruche z budyniowym nadzieniem i cytrynową kruszonką to pyszności w tradycyjnej wersji.

  1. Mieszankę do wypieku domowego ciasta przygotowujemy, wsypując zawartość torebki do głębokiej miski, dodając jajo i tłuszcz.
  2. Miksujemy składniki za pomocą mieszadeł świderków przez około 2-3 minuty do połączenia się składników.
  3. Odkładamy ciasto do lodówki na 30 minut.
  4. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni C (bez termoobiegu).
  5. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 3-4 mmm i foremką do babeczek wycinamy po 2 kółka na każdą babeczkę.
  6. Jednym kółkiem wykładamy foremkę, a drugie posłuży nam do "zamknięcia" babeczki. Wyklejone ciastem foremki odkładamy w chłodne miejsce.
  7. Przygotowujemy budyń waniliowy z dodatkiem cukru na 400 ml mleka i studzimy, przykrywając garnek folią spożywczą.
  8. Gorącym budyniem wypełniamy foremki i przykrywamy wykrojonymi krążkami ciasta, lekko dociskając po bokach.
  9. Resztę ciasta zcieramy na wierzch babeczek jak kruszonkę.
  10. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C na około 25 minut (do uzyskania złotego koloru).
  11. Studzimy, a po wyjęciu z foremek posypujemy cukrem z wanilią Delecta.
  12. Podajemy po wystudzeniu i dekorujemy pikiem.

Polecamy szczególnie jako lekką przekąskę między posiłkami, do lunch boxów czy popołudniowej kawy. Są pyszne!

Babeczki z budyniem i waniliową kruszonką - Delektujemy.pl

Babeczki z budyniem i waniliową kruszonką

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+