fbpx

PRZEPIS OD SŁODKITEMAT

Tartaletki z kremem budyniowym i malinami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tartaletki z kremem budyniowym i malinami
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 45 min.

Składniki

Ciasto kruche:

  • 80 g cukru pudru
  • jajko
  • 120 g zimnego masła
  • 230 g mąki tortowej

Krem budyniowy:

Frużelina malinowa:

Przygotowanie

KROK 1: Z podanych składników wyrób kruche ciasto. Rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wylep nim płaskie ringi do tartaletek. Możesz wykorzystać tradycyjne foremki. Wstaw formy do zamrażarki na Ok. 45 minut. Zamrożone ciasto wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika i piecz tartaletki w 180 stopniach na złoty kolor. 
 
KROK 2: Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gorący przykryj folią w kontakcie i wystudź. 
 
KROK 3: Miękkie masło ubijaj przez kilka minut na puch. Dodawaj po łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując. 
 
KROK 4: Frużelinę (instrukcje, jak zrobić frużelinę znajdziesz tutaj) wyłóż na tartaletki, a następnie wypełnij korpusy budyniowym kremem. Udekoruj listkami mięty i malinami. 

Tartaletki z kremem budyniowym i malinami to prawdziwa uczta dla podniebienia, idealna na wyjątkowe okazje lub popołudniowe spotkania przy kawie. Te niewielkie kruche babeczki bazują na maślanym cieście, które jest delikatne, a jednocześnie wystarczająco solidne, by utrzymać kremowy farsz. Serce każdej tartaletki stanowi gładki, domowy krem budyniowy – subtelnie waniliowy, kremowy i aksamitny, idealnie kontrastujący z owocową świeżością malin.

Połączenie maślanego ciasta, aksamitnego kremu i lekko kwaskowatych malin to doskonała harmonia smaków. Słodycz kremu budyniowego jest równoważona przez naturalny, orzeźwiający smak malin, które dodają owocom charakterystycznego wykończenia. Dodatkowo maliny nie tylko podkreślają smak, ale również nadają deserowi lekkości i elegancji wizualnej.

Tartaletki te świetnie sprawdzą się w okresie letnim, gdy maliny są świeże i najpełniejsze smaku. To doskonały wybór na garden party, rodzinne uroczystości, urodziny czy rocznice. Dzięki swojej formie – małym, poręcznym porcjom – są także praktyczne na większe przyjęcia. Warto je przygotować również w chłodniejszych miesiącach, sięgając po maliny mrożone, by przywołać wspomnienie letnich dni.

Ten deser to połączenie prostoty i wyrafinowania, które z pewnością zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych, niezależnie od okazji.

Tartaletki z kremem budyniowym i malinami - Delektujemy.pl

Dobra rada:

Przed pieczeniem tartaletek wypełnij foremki wyłożone ciastem papierem do pieczenia i obciąż je np. suchym ryżem, fasolą lub specjalnymi kulkami ceramicznymi. To zapobiegnie podnoszeniu się ciasta i zapewni idealny kształt tartaletek.

Tartaletki z kremem budyniowym i malinami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+