Babeczki z powidłami i jaglanym kremem budyniowym

1 h 30 min6 porcjiŁatwy

Składniki

Ciasto

Nadzienie

Do dekoracji

Pobierz piki

Wstęp

Za każdym razem, gdy piekę babeczki, myślę, że małe jest piękne – i smaczne! Uwielbiam małe słodkości za to, że można je schrupać kilkoma gryzami albo przynieść komuś z kuchni i uszczęśliwić drobną przyjemnością. Bo właśnie takie małe rzeczy sprawiają, że życie nabiera smaku!

Jak przygotować babeczki z powidłami i jaglanym kremem budyniowym?

Najpierw zagniatam kruche ciasto łącząc mąkę, masło, jajko, cukier, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Przygotowuję foremki na tartaletki i wyklejam je powstałym ciastem. Podstawę babeczek odkładam na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wysypuję na wierzch ciasta obciążenie w postaci fasoli i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut, aż ciasto się zarumieni. Na upieczone, ostudzone spody wykładam po łyżce powideł śliwkowo-cynamonowych.

W kolejnym kroku przygotowuję jaglany krem budyniowy, miksując zimny budyń z masłem. Gotowy krem przekładam do babeczek wyłożonych powidłami.

Na koniec ozdabiam babeczki suszoną żurawiną, suszonym mango i złotymi owocami. Gotowe!