2h 18 porcji Łatwy
Babciny jabłecznik
Babciny jabłecznik

Babciny jabłecznik

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

Jak przygotować ciasto z jabłkami?

Ciasto z jabłkami w wersji Babciny jabłecznik jest najlepsze na świecie, bez dwóch zdań! W końcu doświadczenie czyni mistrza, więc warto czerpać ze sprawdzonych przepisów.

  1. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na plasterki.
  2. Przekładamy do garnka, dodajemy 1/4 szklanki wody, cukier, cukier wanilinowy, cynamon i masło.
  3. Podduszamy, mieszając od czasu do czasu, aż jabłka będą lekko się rozpadać.
  4. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
  5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu)
  6. Blaszkę o wymiarach 28×19 cm smarujemy tłuszczem i prószymy bułką tartą.
  7. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, jajka, cukier wanilinowy, mleko i masło.
  8. Ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie równe części.
  9. Połowę ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do natłuszczonej formy.
  10. Spód podpiekamy przez około 10 minut.
  11. Na podpieczony spód wykładamy masę jabłkową, przykrywamy kratką wyciętą z drugiej, rozwałkowanej części ciasta.
  12. Pieczemy około 35 minut.
  13. Dekorujemy pikiem.

Zupełnie jak u babci na podwieczorku.

Średnia: 4,50 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: