Babciny jabłecznik

  • 5,0
  • Łatwy
  • 2h
  • 18 porcji
  • 0
Babciny jabłecznik
Babciny jabłecznik

Babciny jabłecznik

  • 5,0
  • Łatwy
  • 2h
  • 18 porcji
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto:

Nadzienie:

Jak przygotować ciasto z jabłkami?

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Ciasto z jabłkami w wersji Babciny jabłecznik jest najlepsze na świecie, bez dwóch zdań! W końcu doświadczenie czyni mistrza, więc warto czerpać ze sprawdzonych przepisów.

  1. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na plasterki.
  2. Przekładamy do garnka, dodajemy 1/4 szklanki wody, cukier, cukier wanilinowy, cynamon i masło.
  3. Podduszamy, mieszając od czasu do czasu, aż jabłka będą lekko się rozpadać.
  4. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
  5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu)
  6. Blaszkę o wymiarach 28×19 cm smarujemy tłuszczem i prószymy bułką tartą.
  7. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, jajka, cukier wanilinowy, mleko i masło.
  8. Ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie równe części.
  9. Połowę ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do natłuszczonej formy.
  10. Spód podpiekamy przez około 10 minut.
  11. Na podpieczony spód wykładamy masę jabłkową, przykrywamy kratką wyciętą z drugiej, rozwałkowanej części ciasta.
  12. Pieczemy około 35 minut.
  13. Dekorujemy pikiem.

Zupełnie jak u babci na podwieczorku.

Oceń przepis 5,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Babciny jabłecznik
Średnia ocena: 5,0
Ilość ocen: 50