Jak przygotować ciasto z jabłkami?
Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.Ciasto z jabłkami w wersji Babciny jabłecznik jest najlepsze na świecie, bez dwóch zdań! W końcu doświadczenie czyni mistrza, więc warto czerpać ze sprawdzonych przepisów.
- Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na plasterki.
- Przekładamy do garnka, dodajemy 1/4 szklanki wody, cukier, cukier wanilinowy, cynamon i masło.
- Podduszamy, mieszając od czasu do czasu, aż jabłka będą lekko się rozpadać.
- Zdejmujemy z ognia i studzimy.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu)
- Blaszkę o wymiarach 28×19 cm smarujemy tłuszczem i prószymy bułką tartą.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, jajka, cukier wanilinowy, mleko i masło.
- Ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie równe części.
- Połowę ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do natłuszczonej formy.
- Spód podpiekamy przez około 10 minut.
- Na podpieczony spód wykładamy masę jabłkową, przykrywamy kratką wyciętą z drugiej, rozwałkowanej części ciasta.
- Pieczemy około 35 minut.
- Dekorujemy pikiem.
Zupełnie jak u babci na podwieczorku.