Składniki
Ciasto:- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru wanilinowego Delecta
- 60 ml mleka
- 150 g miękkiego masła
- 1 kg jabłek
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru wanilinowego Delecta
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 40 g masła
Przygotowanie
Ciasto z jabłkami w wersji Babciny jabłecznik jest najlepsze na świecie, bez dwóch zdań! W końcu doświadczenie czyni mistrza, więc warto czerpać ze sprawdzonych przepisów.
- Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na plasterki.
- Przekładamy do garnka, dodajemy 1/4 szklanki wody, cukier, cukier wanilinowy, cynamon i masło.
- Podduszamy, mieszając od czasu do czasu, aż jabłka będą lekko się rozpadać.
- Zdejmujemy z ognia i studzimy.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu)
- Blaszkę o wymiarach 28x19 cm smarujemy tłuszczem i prószymy bułką tartą.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, jajka, cukier wanilinowy, mleko i masło.
- Ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie równe części.
- Połowę ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do natłuszczonej formy.
- Spód podpiekamy przez około 10 minut.
- Na podpieczony spód wykładamy masę jabłkową, przykrywamy kratką wyciętą z drugiej, rozwałkowanej części ciasta.
- Pieczemy około 35 minut.
- Dekorujemy pikiem.
Zupełnie jak u babci na podwieczorku.
Jak upiec idealny babciny jabłecznik? Przepis i sekrety udanego wypieku! | Moje absolutne must have w życiu
14-09-2023
Ocena:
[…] Babciny jabłecznik to nie tylko ciasto, jest on znany od pokoleń, a przepis przekazywany potomkom. To symbol domowego ciepła i miłości do kuchni. Przygotowując to danie, można poczuć się trochę jak w czasach naszych przodków. Smak potrawy może wywoływać nostalgiczne uczucia i poprawiać nastrój. Nic więc dziwnego, że babciny jabłecznik cieszy się tak dużą popularnością! […]