fbpx
Babciny jabłecznik - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Babciny jabłecznik
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 18
czas przygotowania: 120

Składniki

Ciasto:Nadzienie:

Przygotowanie

Ciasto z jabłkami w wersji Babciny jabłecznik jest najlepsze na świecie, bez dwóch zdań! W końcu doświadczenie czyni mistrza, więc warto czerpać ze sprawdzonych przepisów.

  1. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na plasterki.
  2. Przekładamy do garnka, dodajemy 1/4 szklanki wody, cukier, cukier wanilinowy, cynamon i masło.
  3. Podduszamy, mieszając od czasu do czasu, aż jabłka będą lekko się rozpadać.
  4. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
  5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu)
  6. Blaszkę o wymiarach 28x19 cm smarujemy tłuszczem i prószymy bułką tartą.
  7. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, jajka, cukier wanilinowy, mleko i masło.
  8. Ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie równe części.
  9. Połowę ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do natłuszczonej formy.
  10. Spód podpiekamy przez około 10 minut.
  11. Na podpieczony spód wykładamy masę jabłkową, przykrywamy kratką wyciętą z drugiej, rozwałkowanej części ciasta.
  12. Pieczemy około 35 minut.
  13. Dekorujemy pikiem.

Zupełnie jak u babci na podwieczorku.

Babciny jabłecznik

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Jak upiec idealny babciny jabłecznik? Przepis i sekrety udanego wypieku! | Moje absolutne must have w życiu

14-09-2023

Ocena:

[…] Babciny jabłecznik to nie tylko ciasto, jest on znany od pokoleń, a przepis przekazywany potomkom. To symbol domowego ciepła i miłości do kuchni. Przygotowując to danie, można poczuć się trochę jak w czasach naszych przodków. Smak potrawy może wywoływać nostalgiczne uczucia i poprawiać nastrój. Nic więc dziwnego, że babciny jabłecznik cieszy się tak dużą popularnością! […]

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+