fbpx

Pierniczki - sprawdzone przepisy

Przepis na pierniczki musi znaleźć się w każdej świątecznej kuchni, zwłaszcza kiedy zastanawiamy się czym zachwycić gości podczas świątecznego wieczoru. Oczywiście własnoręcznie wykonanymi piernikami i pierniczkami. Piernik to szczególny rodzaj ciasta – dominuje w nim korzenny smak.

Czuć piernikową woń pochodząca ze składników takich jak: cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, kardamon czy imbir, odmierzonych w odpowiednich proporcjach i dokładnie razem połączonych. Z tymi aromatycznymi składnikami możemy stworzyć dwa rodzaje ciasta – ciasto ucierane, które po dodaniu przypraw będzie piernikiem lub ciasto kruche, które po wycięciu kształtów stanie się pojedynczymi pierniczkami.
Najwygodniejszy i najbardziej sprawdzony przepis na pierniki to gotowa mieszanka piernikowa, którą należy połączyć z dodatkowymi składnikami, wskazanymi na opakowaniu. Tak przygotowane ciasto należy wykroić foremkami, a ciasteczka te po upieczeniu, napełnią dom niebiańskim zapachem świątecznych przypraw.

 
Z bakaliami
Z bakaliami
Z cytrusami
Z cytrusami
Z kakao
Z kakao
Z kremem
Z kremem
Bez glutenu
Bez glutenu
Bez dodatku cukru
Bez dodatku cukru
Bez jajek
Bez jajek
Bez miksera
Bez miksera
Bez kofeiny
Bez kofeiny
Bez mleka
Bez mleka
Bez pieczenia
Bez pieczenia
Bez wyrabiania
Bez wyrabiania
Boże Narodzenie
Boże Narodzenie
Dla dzieci
Dla dzieci
Fit
Fit
Halloween
Halloween
Komunia
Komunia
Na imprezę
Na imprezę
Ślub
Ślub
Tłusty Czwartek
Tłusty Czwartek
Wielkanoc
Wielkanoc
Z bananami
Z bananami
Z borówkami
Z borówkami
Z budyniem
Z budyniem
Z jabłkami
Z jabłkami
Z jagodami
Z jagodami
Z malinami
Z malinami
Z rabarbarem
Z rabarbarem
Z truskawkami
Z truskawkami

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Czuć piernikową woń pochodząca ze składników takich jak: cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, kardamon czy imbir, odmierzonych w odpowiednich proporcjach i dokładnie razem połączonych. Z tymi aromatycznymi składnikami możemy stworzyć dwa rodzaje ciasta – ciasto ucierane, które po dodaniu przypraw będzie piernikiem lub ciasto kruche, które po wycięciu kształtów stanie się pojedynczymi pierniczkami.
Najwygodniejszy i najbardziej sprawdzony przepis na pierniki to gotowa mieszanka piernikowa, którą należy połączyć z dodatkowymi składnikami, wskazanymi na opakowaniu. Tak przygotowane ciasto należy wykroić foremkami, a ciasteczka te po upieczeniu, napełnią dom niebiańskim zapachem świątecznych przypraw.

Zapach korzennych przypraw już od początku grudnia informuje o zbliżających się Świętach Bożego Narodzenia. Są też i tacy śmiałkowie, którzy świąteczne wypiekanie zaczynają w listopadzie, nastawiając w lodówce ciasto na piernik długo dojrzewający. Oczywiście szanujemy i podziwiamy ogromnie, jednak co w momencie, kiedy o piernikowych wypiekach przypominasz sobie na ostatnią chwilę? Nie zostawiamy Cię w potrzebie i mamy dla Ciebie coś, co pomoże załagodzić chwilowy kryzys. Sprawdź koniecznie produkty, które Ci proponujemy i stwórz prawdziwe dzieła sztuki!

Jak się robi ciasto na pierniki?

Decydując się na piernik z miodem Duża Blacha marki Delecta, zabierz się za wypiekanie kilka dni przed świętami. Prócz gotowego produktu niezbędne będą 3 jajka, 175ml wody oraz 250g margaryny lub masła. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc warto zadbać o to odpowiednio wcześniej. Tłuszcz musisz rozpuścić i pozostawić do wystudzenia, jeśli zaś zapomnisz o jajkach, włóż je na chwilę do ciepłej wody.

Przygotuj blaszkę, najlepiej taką o wymiarach 25x35cm lub zbliżoną. Możesz także ten sam wypiek przygotować w dwóch mniejszych foremkach lub w jednej dużej, z wyposażenia piekarnika. Takie ciasto od razu po upieczeniu zwiń w roladę, co pozwoli cieszyć się niebywałym wyglądem piernika i na pewno zachwyci gości. Formę wyłóż papierem do pieczenia, dzięki czemu gotowy wypiek prościej będzie Ci wyciągnąć. Zabierz się do pracy, bo sam wypiek to tylko połowa sukcesu. Trzeba jeszcze pomyśleć o nadaniu odświętnego charakteru!

Składniki mokre umieść w misce i zacznij mieszać na średnich obrotach miksera. Po około minucie dodaj zawartość opakowania i minimalnie zwiększając obroty miksuj przez kolejne 3 minuty. W tym momencie możesz także dodać odrobinę bakalii – orzechy sprawdzą się idealnie! Ciasto piernikowe przełóż do przygotowanej blachy, rozsmaruj tak, by na całej powierzchni była jedna wysokość. Wstaw do piekarnika nagrzanego do ok 170-180°C i piecz do suchego patyczka. W zależności od użytych form będzie to do 50 minut. Musisz pamiętać, że przygotowując roladę lub babeczki, tego ciasta jest znacznie mniej, więc po 25-30 minutach warto sprawdzić, czy nie są już gotowe.

Co zrobić z gotowym ciastem? Możesz przygotować czekoladową polewę, a kolorowymi pisakami marki Delecta ozdobić rysując świąteczne motywy. Możesz przekroić i posmarować powidłem lub przygotować krem: czekoladowy na bazie białej czekolady lub nutelli, kawowy, budyniowy. Na pewno stworzysz coś niebanalnego!

Pierniczki – zabawa dla najmłodszych

Tutaj mamy zdecydowanie większe pole do popisu! Nie znamy dziecka, które nie lubi bawić się kolorowym lukrem i posypkami. Ale zacznijmy od początku, a ten może właśnie nastąpić nawet końcem listopada. Te małe korzenne ciasteczka w trakcie leżakowania nabierają jeszcze lepszego smaku i przede wszystkim miękną, przez co o wiele lepiej smakują. Pamiętaj o tym!

Przygotowanie pierniczków jest banalne, a największą frajdę sprawi Ci wycinanie przeróżnych kształtów! Już teraz pomyśl o tym, by zaopatrzyć się w odpowiednie foremki. Jeden stempelek otrzymasz od nas kupując mieszankę do wypieku Pierniczków, ale wiemy, że im więcej różnych kształtów, tym lepsza zabawa. Całą rodzinę Aniołków możesz zebrać z naszą mieszanką do wypieków Pierniczków.

Zaczynamy przygotowanie pierniczków. Co musisz zrobić? W misie umieść miękki tłuszcz, margarynę lub masło w ilości 75g oraz 1 jajko. Dodaj mieszankę i szybko zagnieć jednolite ciasto. Podziel na dwie części i owiń woreczkiem. Wstaw do lodówki lub do zamrażarki, ale tutaj maksymalnie na pół godziny. W tym czasie przygotuj stanowisko pracy. Rozłóż silikonową matę lub stolnicę i delikatnie oprósz mąką. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkuj na grubość 0,5cm i świątecznymi wykrojnikami wycinaj swoje ciasteczka. Ułóż na blaszce pamiętając o odstępach! Gdy zapełnisz całą przestrzeń formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz kilkanaście minut. Po upieczeniu pozostaw na chwilę, by nieco stwardniały i dopiero przekładaj, by zwolnić miejsce na drugą porcję ciasteczek.

Jak ozdobić pierniki i wyroby piernikowe?

Zdajemy sobie sprawę, że w kwestii ozdabiania zdania są podzielone i spora część lubi tą czynność, owszem, ale bardziej oglądać u kogoś niż we własnym domu… Wszechobecne koraliki, gwiazdki i śnieżynki są niemal wszędzie, a tubka z kolorowym lukrem wystarcza zaledwie na jednego pierniczka, kiedy dopada ją najmłodsza latorośl… Ale słuchaj! Tak właśnie tworzą się najlepsze wspomnienia! Dzieci nie zapamiętają idealnie ułożonych ciastek, tylko daną im możliwość współtworzenia i udziału w tak ważnym momencie jakim jest dekorowanie świątecznych smakołyków. Dodatkowo przełamują swoje obawy i budują własne poczucie wartości, które w późniejszym wieku może tylko zaplusować.

Poświęć jedno popołudnie i pobaw się, ucząc jednocześnie. Z posypkami Delecta dekorowanie jest bardzo proste! Pokaż dziecku jak należy ozdabiać, ale nie poprawiaj, gdy coś pójdzie nie tak. Pochwała jest najlepszym motywatorem, pamiętaj o tym 🙂 A co jeśli to Ty masz wielkie ambicje i takie zwykłe ozdabianie wydaje Ci się najzwyczajniej nudne? Zbuduj domek z piernika, a najlepiej całą wioskę. Będzie pięknie prezentować się pod choinką! Możesz także spróbować swoich plastycznych zdolności i lukrem królewskim czarować na tym płaskim ciasteczku prawdziwe dzieła sztuki!

Jak przechowywać pierniki i pierniczki?

Pierniczki najlepiej przechowywać w ciemnym, suchym metalowym lub szklanym pojemniku. Nie tylko nie utracą swojego aromatu, ale im dłużej przechowywane, tym bardziej będą miękkie. Pierniczki dzięki zawartości miodu i dużej ilości przypraw mogą poleżeć nawet do kilku miesięcy, jednak wiemy doskonale, że znikają znacznie szybciej 😉 Ciasto możesz także owinąć ściereczką, by zapobiec jego powierzchownemu zeschnięciu.