Przepis na ciasto czekoladowe to obowiązkowa pozycja w przepiśniku każdej pani domu. Czekolada to niekwestionowana królowa słodyczy! Uwodzi jej smak, zapach i podobno dostarcza silniejszych wrażeń niż namiętny pocałunek. Pocieszy, zrozumie i dodaje energii, dlatego warto się w niej zatracić, szczególnie, jeżeli jest podana jako przepyszne ciasto czekoladowe.
Idealna do babeczek, ciast, tortów. Biała, gorzka, deserowa, z orzechami, bakaliami – niezmiennie bryluje w deserach i ciastach.
Nasz przepis na ciasto czekoladowe jest łatwy w wykonaniu i boski w smaku. Zaczaruje każdą kuchnię, a przede wszystkim oczaruje podniebienie gości aksamitnym, delikatnym smakiem. Czekolada to klasyka w najlepszym wydaniu i nigdy nie wyjdzie z mody – ciasto czekoladowe idealnie komponuje się z puszystym sernikiem, babeczkami czy biszkoptem z kremem i owocami.
W naszej bazie przepisów znajdziesz także inspiracje jak efektownie przyozdobić ciasto czekoladowe.
Idealna do babeczek, ciast, tortów. Biała, gorzka, deserowa, z orzechami, bakaliami – niezmiennie bryluje w deserach i ciastach.
Nasz przepis na ciasto czekoladowe jest łatwy w wykonaniu i boski w smaku. Zaczaruje każdą kuchnię, a przede wszystkim oczaruje podniebienie gości aksamitnym, delikatnym smakiem. Czekolada to klasyka w najlepszym wydaniu i nigdy nie wyjdzie z mody – ciasto czekoladowe idealnie komponuje się z puszystym sernikiem, babeczkami czy biszkoptem z kremem i owocami.
W naszej bazie przepisów znajdziesz także inspiracje jak efektownie przyozdobić ciasto czekoladowe.
Uwielbiana na całym świecie! Gorzka, mleczna, biała, z owocami, z bakaliami lub nadziewana. Chyba nikt nie ma wątpliwości, co mamy na myśli pisząc powyższe… Czekolada!
Odwijasz starannie opakowanie z myślą, że zjesz tylko jedną kosteczkę i resztę schowasz… a przyłapujesz się na tym, że nie ma już przynajmniej połowy. Łapiesz się za głowę i zaczynasz mieć wyrzuty sumienia, no bo kto to widział zjeść niemal całą tabliczkę?!
Spokojnie! Niech pierwszy rzuci kamień ten, komu się to w życiu nigdy nie przytrafiło! Wbrew pozorom dobra jakościowo czekolada ma więcej plusów niż minusów i jedząc ją nawet codziennie, ale w mniejszych ilościach, dostarczamy naszemu organizmowi bardzo cennych składników.
Nie będziemy się tu zagłębiać w tablice Mendelejewa, ale musimy wspomnieć o magnezie i potasie, których niedobór jest nieco uciążliwy… Każdy kto miał do czynienia z drżącymi rękami lub skaczącą powieką, wie o czy mówimy… Odrobina czekolady nie dość, że uzupełni nasze minerały w organizmie, to jeszcze doda energii i wzmocni układ odpornościowy. Dowiedziono też, że systematyczne „zażywanie” wspomaga pracę mózgu, co z kolei przekłada się na efektywniejszą pracę i ogólne zadowolenie. No i przede wszystkim – jedząc ją, czujemy niemal takie samo szczęście, jak w przypadku zakochania. A to uczucie chyba wszyscy bardzo lubimy.
Brownie? Ucierane? A może babeczki? Ciasta czekoladowe stanowią świetną bazę do wszelkich tortów oraz monodeserów przygotowywanych w popularnych ostatnio szklanych słoiczkach lub plastikowych kieliszkach. Pomysłów na wykorzystanie czekolady w deserach jest całe mnóstwo i nie sposób wszystkich wymienić. Skupmy się więc na podstawowym wypieku. Mając „bazę czekoladową”, możesz stworzyć deser za każdym razem inny.
Przygotuj mieszankę do wypieku ciast czekoladowych Ciasto czekoladowe Duża blacha z belgijską czekoladą. Do każdego z tych wypieków będziesz także potrzebować jajka oraz tłuszcz. Przygotuj swoje miejsce pracy i potrzebne sprzęty: mikser, miskę, formę do pieczenia wyłożoną papierem oraz tekstylia, które ułatwią Ci cały proces przygotowania: wagę, miarki oraz szpatułkę.
Przepis jest prosty – najpierw łączysz składniki mokre – jajka z mlekiem, tłuszczem lub płynną czekoladą, a następnie dodajesz produkt marki Delecta, który w swoim składzie zawiera odpowiednią ilość proszku do pieczenia, mąki, kakao oraz cukru. Dokładnie wymieszaj. Puszystą masę przełóż na formę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównaj. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz do suchego patyczka – Czas pieczenia musisz oczywiście dostosować do możliwości Twojego sprzętu i może to być zarówno kilka minut krócej jak i dłużej. Wyjmij ciasto i pozostaw do przestudzenia.
Proste ciasto czekoladowe oraz babeczki możesz podać z kremem. Możesz także samodzielnie przygotować masę czekoladową. Jak to zrobić?
Przygotuj kostkę masła. Odmierz 100ml słodkiej śmietanki, lekko podgrzej i wsyp 200g kropelek czekoladowych Delecta. Poczekaj, aż czekolada rozpuści się i wymieszaj. Ostudź. Mikserem ucieraj miękkie masło, stopniowo dodając rozpuszczoną czekoladę. Wedle upodobań do kremu możesz dodać bakalie, liofilizowane owoce, a nawet kieliszeczek rumu – oczywiście pod warunkiem, że nie przygotowujesz urodzinowego tortu dla swojej pociechy 😉
Jeśli zaś marzysz o kawałku cięższego, mocno czekoladowego wypieku – zdecyduj się na amerykańskie brownie. Wiele osób mylnie twierdzi, że to trudne, bo… ciągle wychodzi zakalec 😉 Nic bardziej mylnego!
Nawet jeśli wydaje nam się, że nie podołaliśmy, bo ciasto jest kleiste w środku, to akurat w tym konkretnym przypadku jest to przede wszystkim zaletą i oznaką tego, że otrzymaliśmy najlepsze na świecie ciasto czekoladowe! Możesz uśmiechnąć się pod nosem i pogratulować sobie umiejętności – nawet jeśli do tej pory byłeś cukierniczym beztalenciem 😉
Jak widać – czekolada to nie tylko puste kalorie, jak myśli większość. Znajdź sposób, by ze zwykłej tabliczki stworzyć wspaniały deser! Wykorzystaj w swoich wypiekach sezonowe warzywa (burak, cukinia), postaw na świeże owoce czy zebrane jesienią orzechy. Łącz smaki i struktury. Smakuj i wierz w siebie, nie tylko w trakcie kulinarnych doświadczeń.
Poznaj przepisy na ciasta czekoladowe z tej kategorii. Z pewnością niejedną recepturę będziesz chciał powtórzyć.