Ciasto czarny las - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 25
Czas przygotowania: 110 min.

Składniki

Biszkopt:

Warstwa owocowa:

Krem kakaowy:

  • 500 ml schłodzonej śmietanki 36% 
  • 3 łyżki przesianego cukru pudru
  • 2 łyżki ciemnego kakao 

Krem śmietankowy:

  • 500 ml schłodzonej śmietanki 36%
  • 3 łyżki przesianego cukru pudru 

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 200 g cukru
  • 5 jajek
  • 100 g roztopionego masła

Dekoracja:

  • kakao do dekoracji

Przygotowanie

KROK 1: Galaretki rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do wystudzenia na czas przygotowania biszkoptu. 

KROK 2: Przygotuj biszkopt: białka oddziel od żółtek, białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nadal  ubijając,  partiami dodawaj cukier, następnie po jednym żółtku i olej. Do masy przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao, wymieszaj łopatką. Przełóż do formy 25 x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 170°C przez 30 minut (do suchego patyczka). Wystudź. Gdy ciasto będzie już prawie zimne, do galaretki dodaj mrożone owoce, aby przyspieszyć jej tężenie. 

KROK 3: Wystudzone ciasto przekrój na dwa blaty. Jeden ułóż na dnie formy, na nim wyłóż tężejąca galaretkę z owocami. Wstaw do lodówki na ok. 60 minut. 

KROK 4: W misce umieść wszystkie składniki na krem czekoladowy, zmiksuj na puszysty krem. To samo powtórz z kremem śmietankowym. Na stężałą galaretkę wyłóż krem czekoladowy, przykryj drugim blatem ciasta, następnie wyłóż krem śmietankowy. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na minimum 3 godziny, najlepiej na całą noc. Przed podaniem wierzch posyp kakao. 

Ciasto czarny las - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy