Biszkopt szpinakowy - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Przygotowanie

KROK 1: Zacznij od przygotowania szpinaku. Opłucz świeży szpinak pod bieżącą wodą, a następnie zblenduj go na gładką masę. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i przygotuj formę do pieczenia, wykładając ją papierem do pieczenia lub natłuszczając.

KROK 2: W dużej misce ubij jajka z cukrem na jasną, puszystą masę, co zajmie około 5 minut. Do masy jajecznej powoli wlewaj olej, cały czas miksując, aż składniki się połączą. Dodaj ekstrakt z wanilii.

KROK 3: Do masy jajecznej dodaj zblendowany szpinak i delikatnie wymieszaj za pomocą szpatułki. Następnie przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, a potem dodaj do masy szpinakowej. Całość delikatnie, ale dokładnie połącz.

KROK 4: Przelej ciasto do przygotowanej formy i wyrównaj wierzch. Posyp ciasto płatkami migdałów, jeśli chcesz dodać chrupiący akcent. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 35-40 minut, aż wierzch biszkoptu się zarumieni, a patyczek włożony do środka będzie suchy.

KROK 5: Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i pozostaw do wystudzenia na kratce. Gdy ostygnie, możesz go pokroić na kawałki i podawać. Biszkopt świetnie smakuje samodzielnie, ale można go też podać z bitą śmietaną lub owocami, by dodać deserowi dodatkowego smaku.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy