fbpx
Ciasto cookie brownie serce z kolorowymi piegami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto cookie brownie serce z kolorowymi piegami
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 14
czas przygotowania: 20 min.

Składniki

Składniki:

Przygotowanie

Wiadomo od lat, że czekolada to afrodyzjak. Warto ją wykorzystać w cieście cookie brownie, a wypiek w kształcie serca doda uroku i będzie super niespodzianką na Walentynki. Przygotowanie kropli czekolady: Podziel całą ilość kropli czekolady na 3 części: Pierwsza cześć (do ciasta brownie): odsyp z torebki 4-5 łyżek kropli czekolady (ok. 45 g) Druga część (do ciasta kruchego): odsyp z torebki 7 łyżek kropli czekolady (ok. 70 g) Trzecia część (do posypania ciasta przed wypiekiem): odsyp z torebki 1 łyżkę (ok. 10 g) kropli czekolady. Przygotowanie ciasta czekoladowego:

  1. Rozpuść i wystudź 100 g margaryny.
  2. Nagrzej piekarnik do temp. 180 stopni C bez termoobiegu.
  3. Do miski wsyp zawartość torebki z ciastem czekoladowym, dodaj jajo, 2 łyżki mleka, rozpuszczoną margarynę i wymieszaj łyżką ok. 1 minuty.
  4. Pod koniec mieszania dodaj odłożonych 45 g kropli czekolady (4-5 łyżek).
  5. Wyłóż ciasto na dno silikonowej foremki w kształcie serca i wyrównaj.

Przygotowanie ciasta kruchego:

  1. Do miski wsyp zawartość torebki z ciastem kruchym, dodaj żółtko i miękką margarynę (75 g). Miksuj przez ok. 3 minuty na najwyższych obrotach (mieszadła świderki lub płaskie mieszadło w mikserze planetarnym).
  2. Na koniec miksowania dodaj odłożone krople czekolady ok. 70 g i wymieszaj.
  3. Ciasto kruche wyłóż małymi porcjami na ciasto czekoladowe (po łyżeczce).
  4. Całość ciasta posyp odłożonymi kroplami czekolady (ok. 1 łyżka) oraz piegami Decorada.
  5. Ciasto natychmiast wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20-23 minut do jego zarumienienia.

Kto kocha czekoladę na pewno nie oprze się połączeniu ciasta brownie z ciastem kruchym. 

Zakochaj się w słodkim połączeniu delikatnego brownie, chrupiącego ciasteczkowego spodu i eksplozji kolorowych piegów!  To ciasto to prawdziwy festiwal smaków i tekstur – czekoladowa głębia idealnie współgra z ciasteczkowym chrupaniem, a cukrowe groszki dodają mu radosnego, tęczowego charakteru.  Niezastąpione na każdą okazję – od urodzinowych przyjęć po niedzielne popołudnie z kubkiem kawy. Proste w przygotowaniu, a jednocześnie robiące wrażenie – idealne dla tych, którzy kochają słodkie niespodzianki! 

Czujesz już tę magię?  Upiecz, spróbuj, zakochaj się! 

Dobra rada:

Najważniejsza zasada to dobra organizacja – przygotuj wszystkie składniki i foremki przed rozpoczęciem pieczenia.

Ciasto cookie brownie serce z kolorowymi piegami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+