fbpx
Ciasto dyniowe z lukrem - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto dyniowe z lukrem
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 2
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 90

Składniki

  • 500 g puree z dyni (upieczonej i zmiksowanej)
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 100 ml oleju roślinnego
  • szczypta soli

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem.

KROK 2: W dużej misce połącz puree z dyni z jajkami, cukrem i olejem. W innej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. Następnie dodaj suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszaj.

KROK 3: Wylej ciasto do przygotowanej formy i piecz w piekarniku przez około 45-50 minut, aż włożony patyczek wyjdzie suchy.

KROK 4: Po upieczeniu pozostaw ciasto do ostygnięcia.

KROK 5: W małej misce przygotuj lukier biały od Delecta zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając odpowiednią ilość wody. Gdy ciasto ostygnie, polej je przygotowanym lukrem.

Ciasto dyniowe z lukrem

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+