Truskawki pod kruszonką - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 45 min.

Składniki

Przygotowanie

KROK 1: Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości owoców. Przełóż je do naczynia żaroodpornego, posyp cukrem i cukrem z wanilią Delecta, dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut, aby truskawki puściły sok.

KROK 2: W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier puder i dodaj pokrojone w małe kawałki zimne masło. Palcami rozcieraj składniki, aż powstanie grudkowata masa.

KROK 3: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Gdy truskawki lekko się nasączą cukrem, równomiernie rozłóż na nich przygotowaną kruszonkę.

KROK 4: Wstaw naczynie z truskawkami i kruszonką do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 25-30 minut, aż kruszonka stanie się złocista i chrupiąca.

KROK 5: Po upieczeniu, wyjmij naczynie z piekarnika i pozostaw do lekkiego przestygnięcia. Truskawki pod kruszonką najlepiej smakują na ciepło, ale można je również podawać na zimno. Świetnie komponują się z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy