Składniki
- 500 g truskawek
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru z wanilią Delecta
- 100 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 75 g masła
Przygotowanie
KROK 1: Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości owoców. Przełóż je do naczynia żaroodpornego, posyp cukrem i cukrem z wanilią Delecta, dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut, aby truskawki puściły sok.
KROK 2: W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier puder i dodaj pokrojone w małe kawałki zimne masło. Palcami rozcieraj składniki, aż powstanie grudkowata masa.
KROK 3: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Gdy truskawki lekko się nasączą cukrem, równomiernie rozłóż na nich przygotowaną kruszonkę.
KROK 4: Wstaw naczynie z truskawkami i kruszonką do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 25-30 minut, aż kruszonka stanie się złocista i chrupiąca.
KROK 5: Po upieczeniu, wyjmij naczynie z piekarnika i pozostaw do lekkiego przestygnięcia. Truskawki pod kruszonką najlepiej smakują na ciepło, ale można je również podawać na zimno. Świetnie komponują się z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną.