fbpx
Truskawki pod kruszonką - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Truskawki pod kruszonką
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 4
czas przygotowania: 45

Składniki

  • 500 g truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru z wanilią Delecta
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 75 g masła

Przygotowanie

KROK 1: Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości owoców. Przełóż je do naczynia żaroodpornego, posyp cukrem i cukrem z wanilią Delecta, dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut, aby truskawki puściły sok.

KROK 2: W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier puder i dodaj pokrojone w małe kawałki zimne masło. Palcami rozcieraj składniki, aż powstanie grudkowata masa.

KROK 3: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C. Gdy truskawki lekko się nasączą cukrem, równomiernie rozłóż na nich przygotowaną kruszonkę.

KROK 4: Wstaw naczynie z truskawkami i kruszonką do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 25-30 minut, aż kruszonka stanie się złocista i chrupiąca.

KROK 5: Po upieczeniu, wyjmij naczynie z piekarnika i pozostaw do lekkiego przestygnięcia. Truskawki pod kruszonką najlepiej smakują na ciepło, ale można je również podawać na zimno. Świetnie komponują się z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną.

Truskawki pod kruszonką

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+