Sernik nowojorski - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Sernik nowojorski
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 130 min.

Składniki

Spód:

  • 160 g herbatników
  • 100 g masła

Masa serowa:

Polewa:

  • 200 g gęstej śmietany 18%
  • 30 g cukru pudru

Przygotowanie

KROK 1: Formę natłuść, a dno wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.  Herbatniki pokrusz i wymieszaj z roztopionym masłem. Wyłóż masę na spód tortownicy i dokładnie wyrównaj (użyłam do tego szklanki). Wstaw do piekarnika i piecz spód około 10 minut następnie odstaw do wystudzenia. 

KROK 2: Twaróg przełóż do miski i wymieszaj z cukrem oraz śmietanką. Dodaj mąkę ziemniaczaną, jajka oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszaj do połączenia się składników. 

KROK 3: Zagotuj 1,5 litra wody. Na najniższym poziomie piekarnika wstaw naczynie z wodą. Masę serową przelej do tortownicy i wstaw do piekarnika nad wodą. Piecz w 180 stopniach C przez 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni C i piecz kolejne 80 minut. Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku do całkowitego wystudzenia. 

KROK 4: Zimną śmietanę wymieszaj z cukrem pudrem i wylej na ostudzony sernik. Wstaw ciasto na kilka godzin do lodówki. 

Sernik nowojorski to deser, który wprowadza w stan czystej rozkoszy i sprawia, że każda chwila z nim staje się wyjątkowym doświadczeniem. Wyobraź sobie delikatną, kremową masę serową, której aksamitna konsystencja rozpływa się w ustach, idealnie zbalansowaną subtelną słodyczą i nutą wanilii. Spód z kruchego ciasteczkowego ciasta dodaje kontrastu i doskonale uzupełnia całość.

Każdy kawałek to jak podróż do serca Nowego Jorku – pełnego energii, klasy i szyku. To ciasto nie tylko zachwyca smakiem, ale też swoim wyglądem – idealnie gładka powierzchnia, lekko zarumieniona na brzegach, aż prosi się, by sięgnąć po kolejny kawałek. Serwowany z owocowym sosem lub świeżymi owocami staje się prawdziwą eksplozją smaków, która na długo pozostaje w pamięci.

To deser, który doskonale pasuje zarówno na eleganckie przyjęcie, jak i na leniwe popołudnie przy filiżance kawy. Sernik nowojorski to ucieleśnienie smaku doskonałego – dla każdego, kto chce podarować sobie chwilę kulinarnej przyjemności.

Sernik nowojorski - Delektujemy.pl

Dobra rada:

Kąpiel wodna sprawia, że sernik piecze się równomiernie, nie pęka i zachowuje aksamitną, kremową konsystencję. Para wodna tworzy wilgotne środowisko w piekarniku, dzięki czemu masa serowa nie wysusza się ani nie traci swojej delikatności.

Sernik nowojorski

Ocena:
1 2 3 4 5

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz

+