1h 30min 12 porcji Łatwy 12h
Piernikowa babka przekładana alkoholowymi śliwkami i polewą karmelową

Piernikowa babka przekładana alkoholowymi śliwkami i polewą karmelową

Składniki

Ciasto:

Dekoracja:

Jak przygotować piernikową babkę ze śliwkami?

Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiło się 12 potraw – pierogi, ryby, barszcz czerwony… A gdyby tak do puli dodać coś na słodko? Piernikowa babka przekładana alkoholowymi śliwkami i polewą karmelową świetnie się wkomponuje w świąteczny jadłospis. Sprawdźcie sami!

  1. Śliwki moczymy przez całą noc w brandy lub koniaku z dodatkiem soku.
  2. Rano śliwki kroimy w dużą kostkę, a orzechy siekamy w drobne kawałki.
  3. Formę do babki smarujemy masłem i obsypujemy mąką, piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  4. Masło roztapaiamy w rondelku i studzimy.
  5. Mieszankę do wypieku piernika miksujemy z jajami, masłem i wodą, a pod koniec dodajemy orzechy i śliwki mieszając do połączenia składników.
  6. Babkę wstawiamy do lekko podgrzanego piekarnika i pieczemy około 45−50 minut.
  7. Polewę czekoladową roztapiamy w kąpieli wodnej i dekorujemy wierzch upieczonej babki.
  8. Całość wykańczamy skórką pomarańczową.
  9. Ozdabiamy pikiem.

Musicie przyznać, że z taką babką Święta okażą się niezapomniane.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...