fbpx
Piernikowa babka przekładana alkoholowymi śliwkami i polewą karmelową - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Piernikowa babka przekładana alkoholowymi śliwkami i polewą karmelową
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:Dekoracja:

Przygotowanie

Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiło się 12 potraw - pierogi, ryby, barszcz czerwony... A gdyby tak do puli dodać coś na słodko? Piernikowa babka przekładana alkoholowymi śliwkami i polewą karmelową świetnie się wkomponuje w świąteczny jadłospis. Sprawdźcie sami!

  1. Śliwki moczymy przez całą noc w brandy lub koniaku z dodatkiem soku.
  2. Rano śliwki kroimy w dużą kostkę, a orzechy siekamy w drobne kawałki.
  3. Formę do babki smarujemy masłem i obsypujemy mąką, piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  4. Masło roztapaiamy w rondelku i studzimy.
  5. Mieszankę do wypieku piernika miksujemy z jajami, masłem i wodą, a pod koniec dodajemy orzechy i śliwki mieszając do połączenia składników.
  6. Babkę wstawiamy do lekko podgrzanego piekarnika i pieczemy około 45−50 minut.
  7. Polewę czekoladową roztapiamy w kąpieli wodnej i dekorujemy wierzch upieczonej babki.
  8. Całość wykańczamy skórką pomarańczową.
  9. Ozdabiamy pikiem.

Musicie przyznać, że z taką babką Święta okażą się niezapomniane.

Piernikowa babka przekładana alkoholowymi śliwkami i polewą karmelową

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Gosia

06-07-2023

Ocena:

Super przepis i wyszła pyszna!

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+