Piernikowa babka przekładana alkoholowymi śliwkami i polewą karmelową

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h 30min
  • 12 porcji
  • 12h
  • 0
Piernikowa babka przekładana alkoholowymi śliwkami i polewą karmelową

Piernikowa babka przekładana alkoholowymi śliwkami i polewą karmelową

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h 30min
  • 12 porcji
  • 12h
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto:

Dekoracja:

Jak przygotować piernikową babkę ze śliwkami?

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Tradycja nakazuje, by na wigilijnym stole pojawiło się 12 potraw – pierogi, ryby, barszcz czerwony… A gdyby tak do puli dodać coś na słodko? Piernikowa babka przekładana alkoholowymi śliwkami i polewą karmelową świetnie się wkomponuje w świąteczny jadłospis. Sprawdźcie sami!

  1. Śliwki moczymy przez całą noc w brandy lub koniaku z dodatkiem soku.
  2. Rano śliwki kroimy w dużą kostkę, a orzechy siekamy w drobne kawałki.
  3. Formę do babki smarujemy masłem i obsypujemy mąką, piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  4. Masło roztapaiamy w rondelku i studzimy.
  5. Mieszankę do wypieku piernika miksujemy z jajami, masłem i wodą, a pod koniec dodajemy orzechy i śliwki mieszając do połączenia składników.
  6. Babkę wstawiamy do lekko podgrzanego piekarnika i pieczemy około 45−50 minut.
  7. Polewę czekoladową roztapiamy w kąpieli wodnej i dekorujemy wierzch upieczonej babki.
  8. Całość wykańczamy skórką pomarańczową.
  9. Ozdabiamy pikiem.

Musicie przyznać, że z taką babką Święta okażą się niezapomniane.

Oceń przepis 0,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Piernikowa babka przekładana alkoholowymi śliwkami i polewą karmelową
Średnia ocena: 0,0
Ilość ocen: 0