fbpx
Biszkopt z kremem karpatka i truskawkami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Biszkopt z kremem karpatka i truskawkami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 2
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 70 min

Składniki

biszkopt

  • 2 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 70 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią Delecta
  • 50 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej

krem

wierzch

Przygotowanie

KROK 1 - Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 160 stopni C.

KROK 2 -  Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaj w misce i przesiej przez sitko. Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier łyżka po łyżce, a następnie po kolei żółtko, ciągle ubijając. 

KROK 3 - Do masy dodaj przesiane mąki i wszystko delikatnie wymieszaj szpatułką. Masę przelej do tortownicy i piecz ok. 20 minut do suchego patyczka. 

KROK 4 - Po upieczeniu odstaw biszkopt na 15 minut, następnie przejedź nożem wzdłuż boków formy i wyjmij biszkopt. Odwróć go do góry nogami i odklej papier do pieczenia. Biszkopt włóż do czystej blaszki, do góry dnem, dzięki temu będzie mieć równą powierzchnię.

KROK 5 - Zawartość torebki z kremem karpatka rozmieszaj w 200 ml mleka. Pozostałe 300 ml mleka zagotuj.

KROK 6 - Do gotującego się mleka wlej rozprowadzony proszek. Gotuj na małym ogniu do zgęstnienia, intensywnie mieszając przy pomocy trzepaczki. Wystudź. 

KROK 7 - Miękkie masło lub margarynę utrzyj na puszystą masę, następnie dodawaj partiami zimną masę na karpatkę. Gotowy krem karpatka wyłóż na biszkopt.

KROK 8 - Dwie galaretki truskawkowe rozpuść w 500 ml wrzątku. Odstaw do przestygnięcia.

KROK 9 - Na kremie karpatka ułóż truskawki przekrojone na pół i zalej chłodną galaretką. Wstaw do lodówki do stężenia.

 

Biszkopt z kremem karpatka i truskawkami to deser, który swoją delikatnością i smakiem przywołuje najpiękniejsze wspomnienia letnich dni. Kruchy biszkopt, lekki jak chmurka, stanowi idealną podstawę dla aksamitnego kremu karpatka, który swoją konsystencją i smakiem rozpieszcza każdy kącik podniebienia. To połączenie, przy którym serce bije szybciej, a usta nie mogą  doczekać się kolejnego kęsa.

Krem na biszkopt pod truskawki to mistrzostwo cukierniczej sztuki. Jego delikatna słodycz doskonale komponuje się z lekko kwaśnym akcentem dojrzałych, soczystych truskawek, które zdobią wierzch ciasta. Każda warstwa tego deseru to obietnica niebiańskiej rozkoszy, która sprawia, że chwile spędzone przy stole z bliskimi stają się jeszcze bardziej wyjątkowe.

To ciasto to nie tylko przepyszny wypiek, to także uczucie radości i beztroski, które towarzyszy nam przy każdym kęsie. Biszkopt z kremem karpatka i truskawkami to zaproszenie do świętowania małych przyjemności, które razem tworzą mozaikę najcenniejszych momentów w naszym życiu.

Biszkopt z kremem karpatka i truskawkami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Damian

19-06-2023

Ocena:

Super przepis i prosty !

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+