PRZEPIS OD PRZEPIS_NA_SŁODKO
Babeczki cytrynowe z makiem
Składniki
Ciasto:
- 260 g mąki pszennej (około 2 szklanki)
- 3 płaskie łyżki niebieskiego maku Bakalland
- 2 łyżki cukru z dodatkiem wanilii Delecta
- 150 g cukru (około ¾ szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 250 ml mleka (1 szklanka)
- 125 ml oleju (½ szklanki)
- skórka otarta z jednej cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Delecta
Krem wanilinowy:
- 200 g śmietanki 36%
- 100 g mascarpone
- 1 łyżka cukru
- ½ łyżeczki cukru z dodatkiem wanilii Delecta
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Delecta
- 1 opakowanie mix do śmietanki Delecta
Dekoracja:
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- czekoladowe jajeczka wielkanocne
Przygotowanie
KROK 1: Składniki suche na babeczki wymieszaj w jednej misce. Składniki mokre wymieszaj w drugiej misce. Połącz masy, mieszając łyżką i rozlej do papilotek lub silikonowych foremek na babeczki do wysokości ¾ lub nieco więcej.
KROK 2: Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C. Piecz około 25 minut. Sprawdź patyczkiem, czy babeczki są upieczone. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
KROK 3: Przygotuj krem. Wszystkie składniki zmiksuj na puszysty krem. Masę przełóż do rękawa cukierniczego z wybraną końcówką i udekoruj babeczki.
KROK 4: Jeżeli są bardzo wysokie można nieco ściąć wierzch. Rozetki z bitej śmietany oprósz tartą czekoladą, która imituje gniazdka i wyłóż czekoladowe jajeczka. Babeczki będą piękną dekoracja wielkanocnego stołu.