fbpx
Bezglutenowe bananowe muffinki - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Bezglutenowe bananowe muffinki
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 35

Składniki

  • 3 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 100 g bezglutenowej mąki (np. mąka ryżowa lub kokosowa)
  • 60 ml oleju kokosowego lub innego roślinnego
  • 75 g cukru (możesz dostosować ilość do własnego smaku)
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Delecta
  • szczypta soli

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wyłóż formę na muffinki papilotkami.

KROK 2: W misce rozgnieć banany na jednolitą masę. Dodaj jajka, olej kokosowy, cukier, cukier wanilinowy i ekstrakt z wanilii. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

KROK 3: Dodaj bezglutenową mąkę i szczyptę soli do masy bananowej. Delikatnie mieszaj, aż wszystko dobrze się połączy.

KROK 4: Za pomocą łyżki nakładaj ciasto do formy na muffinki, wypełniając każdą papilotkę do około ¾ wysokości.

KROK 5: Wstaw formę do piekarnika i piecz muffinki przez około 20-25 minut, aż staną się złote i patyczek wbity w środek muffinki wyjdzie czysty.

Bezglutenowe bananowe muffinki

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Anna

16-01-2024

Ocena:

Pycha. Szybko, sprawnie. 😁👍

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+