Baba z chleba żytniego

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h 30min
  • 18 porcji
  • 0
Baba z chleba żytniego
Baba z chleba żytniego

Baba z chleba żytniego

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h 30min
  • 18 porcji
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto:

  • 300 g chleba żytniego lub 300 g bułki tartej
  • 1 łyżka cynamonu
  • ½ łyżeczki goździków
  • ½ łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • 110 g cukru
  • 7 jaj (żółtka i białka)
  • 40 g masła

Przygotowanie

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Babka z żytniego chleba – tego nam trzeba! Przepis na ten pyszny wypiek został zaczerpnięty z rękopisu znajdującego się wśród zbiorów Muzeum Ziemi Sochaczewskiej i Pola Walk nad Bzurą. Znaleziono go w budynku nieistniejącego dziś Zajazdu Sochaczewskiego.

  1. Piekarnik nagrzewamy do 170°C.
  2. Formę na babkę smarujemy masłem i prószymy mąką.
  3. Chleb żytni na zakwasie suszymy i mielimy na mąkę.
  4. Opcjonalnie można bułkę tartą z chleba żytniego na zakwasie zmielić na miał.
  5. Z mąką z chleba mieszamy proszek do pieczenia, cynamon i goździki.
  6. Cukier i żółtka ubijamy na puszystą masę, wsypujemy mąkę z chleba, dodajemy masło i mieszamy.
  7. Ubijamy sztywną pianę z białek i delikatnie mieszamy z ciastem.
  8. Nakładamy ciasto do formy i pieczemy około godzinę.
  9. Dekorujemy pikiem.

Dziękujemy za tak dobry smak nieznanemu mistrzowi, którego przepis zagościł na liście produktów regionalnych.

Oceń przepis 0,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Średnia ocena: 5
Ilość ocen: 52