Składniki
- 200g ciemnej czekolady (min. 70% kakao)
- 500 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%)
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
Przygotowanie
KROK 1: W małym rondelku podgrzewaj śmietankę kremówkę na małym ogniu, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Wyłącz ogień zaraz po tym, jak śmietanka zacznie parować.
KROK 2: W misce połącz żółtka z cukrem, ubijając je do uzyskania gładkiej masy. Powoli, cienkim strumieniem, dolewaj gorącą śmietankę do miski z żółtkami, cały czas energicznie mieszając (aby uniknąć ścięcia żółtek).
KROK 3: W drugim rondelku rozpuść czekoladę na małym ogniu. Gdy będzie już całkowicie rozpuszczona, powoli dodawaj do niej mieszankę śmietanki i żółtek, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
KROK 4: Dodaj ekstrakt waniliowy do masy czekoladowej i dokładnie wymieszaj.
KROK 5: Rozlej masę do 6 niewielkich naczyń lub miseczek (typu pucharki). Wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc, aby stężały.