Sernik krakowski

  • 0,0
  • Średni
  • 2h 50min
  • 12 porcji
  • 1h
  • 0
Sernik krakowski
Sernik krakowski

Sernik krakowski

  • 0,0
  • Średni
  • 2h 50min
  • 12 porcji
  • 1h
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Kruche ciasto:

  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • trochę wody

Masa serowa:

Lukier:

  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki wody

Do dekoracji:

Jak przygotować sernik krakowski?

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Uśmiech jest dobry na wszystko, a na widok sernika krakowskiego nie sposób się nie uśmiechnąć.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180oC (bez termoobiegu).
  2. Prostokątną formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Mieszamy mąkę z masłem i solą. Dodajemy tyle wody, żeby ciasto się skleiło.
  4. Ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki.
  5. 2/3 kruchego ciasta rozwałkowujemy na 0,5 cm i przekładamy do formy.
  6. Spód pieczemy przez 15 minut, po czym wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
  7. Oddzielamy żółtka od białek.
  8. W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę, dodajemy żółtka i mieszamy.
  9. Dodajemy ser, skrobię, cukier wanilinowy, rodzynki i cukier ze skórką pomarańczy Delecta. Mieszamy.
  10. Dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie łączymy te dwie masy.
  11. Wykładamy całość na podpieczony spód.
  12. Resztę ciasta rozwałkowujemy i wycinamy z niego cienkie paski.
  13. Na wierzchu ciasta układamy kratkę z pasków.
  14. Pieczemy w 180oC (z termoobiegiem) przez 45-50 minut.
  15. Studzimy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
  16. Mieszamy cukier puder z wodą i tak uzyskanym lukrem smarujemy wystudzony sernik.
  17. Dekorujemy ulubionymi pikami.

A Wam po ilu kawałkach udało się uśmiechnąć? 🙂

Oceń przepis 0,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Sernik krakowski
Średnia ocena: 0,0
Ilość ocen: 0