fbpx
Czekoladowe Pot de Crème - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Czekoladowe Pot de Crème
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 6
czas przygotowania: 15

Składniki

  • 200g ciemnej czekolady (min. 70% kakao)
  • 500 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%)
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta

Przygotowanie

KROK 1: W małym rondelku podgrzewaj śmietankę kremówkę na małym ogniu, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Wyłącz ogień zaraz po tym, jak śmietanka zacznie parować.

KROK 2: W misce połącz żółtka z cukrem, ubijając je do uzyskania gładkiej masy. Powoli, cienkim strumieniem, dolewaj gorącą śmietankę do miski z żółtkami, cały czas energicznie mieszając (aby uniknąć ścięcia żółtek).

KROK 3: W drugim rondelku rozpuść czekoladę na małym ogniu. Gdy będzie już całkowicie rozpuszczona, powoli dodawaj do niej mieszankę śmietanki i żółtek, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.

KROK 4: Dodaj ekstrakt waniliowy do masy czekoladowej i dokładnie wymieszaj.

KROK 5: Rozlej masę do 6 niewielkich naczyń lub miseczek (typu pucharki). Wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc, aby stężały.

Czekoladowe Pot de Crème

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+