fbpx
Czekoladowe Pot de Crème - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Czekoladowe Pot de Crème
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 6
czas przygotowania: 15

Składniki

  • 200g ciemnej czekolady (min. 70% kakao)
  • 500 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%)
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta

Przygotowanie

KROK 1: W małym rondelku podgrzewaj śmietankę kremówkę na małym ogniu, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Wyłącz ogień zaraz po tym, jak śmietanka zacznie parować.

KROK 2: W misce połącz żółtka z cukrem, ubijając je do uzyskania gładkiej masy. Powoli, cienkim strumieniem, dolewaj gorącą śmietankę do miski z żółtkami, cały czas energicznie mieszając (aby uniknąć ścięcia żółtek).

KROK 3: W drugim rondelku rozpuść czekoladę na małym ogniu. Gdy będzie już całkowicie rozpuszczona, powoli dodawaj do niej mieszankę śmietanki i żółtek, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.

KROK 4: Dodaj ekstrakt waniliowy do masy czekoladowej i dokładnie wymieszaj.

KROK 5: Rozlej masę do 6 niewielkich naczyń lub miseczek (typu pucharki). Wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc, aby stężały.

Czekoladowe Pot de Crème

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+