Ciasto marchewkowe z mascarpone
Trudność:
2 / 3
ilość porcji:
8
czas przygotowania:
60 min min.
Składniki
Ciasto
- 1 opakowanie Ciasta marchewkowego Delecta
- 3 jajka
- 100 ml wody
- 150 ml oleju roślinnego
Krem
- 250 g serka mascarpone
- 200 g serka śmietankowego naturalnego
- 150 g cukru pudru
- otarta skórka z 1 pomarańczy
Dekoracja
- posiekane, ulubione orzechy
- otarta skórka z pomarańczy
Przygotowanie
KROK 1: Tortownicę o średnicy 24 cm posmaruj tłuszczem i posyp mąką
KROK 2: W misce umieść mieszankę na ciasto marchewkowe, jajka, wodę i olej. Miksuj na najwyższych obrotach przez 4-5 minut, następnie przelej do przygotowanej tortownicy.
KROK 3: Piecz w piekarniku nagrzanych do 180 stopni C przez ok. 45 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i ostudź.
KROK 4: Włóż do miski mascarpone, serek śmietankowy i cukier puder i zmiksuj na gładką masę. Dodaj skórkę otartą z pomarańczy i wymieszaj.
KROK 5: Ciasto przekrój w połowie na dwa blaty. Jeden blat posmaruj połową kremy, przykryj drugim. Na wierzchu rozsmaruj pozostałą część kremu. Posyp orzechami i skórką pomarańczową.