1h 30min 12 porcji Łatwy
Ciasto marchewkowe z kremem chałwowym i galaretką z pomarańczy

Ciasto marchewkowe z kremem chałwowym i galaretką z pomarańczy

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

Dekoracja:

Jak przygotować ciasto marchewkowe z kremem?

Czasami zaskakujące połączenia okazują się tymi najlepszymi. Tak właśnie jest z ciastem marchewkowym z kremem chałwowym i galaretką z pomarańczy.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Mieszankę do wypieku ciasta marchewkowego mieszamy z jajami, wodą i olejem.
  4. Ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy przez 45-50 minut.
  5. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do ostudzenia, a następnie kroimy na 3 blaty.
  6. Budyń* gotujemy bez dodatku cukru, dodając do niego 350 ml mleka.
  7. Daktyle miksujemy w blenderze na gładką pastę, a następnie dodajemy je do budyniu.
  8. Sezam prażymy na patelni, a następnie miksujemy w blenderze kielichowym na gładką pastę.
  9. Do pasty sezamowej dodajemy miód i ponownie miksujemy.
  10. Pastę sezamowo-miodową dodajemy do budyniu, dokładnie razem miksując.
  11. Żelatynę (3 kopiate łyżeczki) zalewamy gorącą wodą, dokładnie rozpuszczamy i studzimy, a następnie wąskim strumieniem wlewamy do kremu budyniowego.
  12. Z pomarańczy wyciskamy sok i mieszamy z sokiem z kartonu do objętości 500 ml.
  13. Żelatynę (2 łyżeczki) oraz cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie, a następnie dodajemy do soku i mieszamy.
  14. Całość odstawiamy do lodówki.
  15. Przygotowane wcześniej ciasto układamy ponownie w tortownicy, przekładamy kremem każdy z blatów.
  16. Na wierzch wylewamy lekko stężoną galaretkę i odstawiamy do całkowitego stężenia.
  17. Ciasto posypujemy ziarenkami sezamu.
  18. Dekorujemy pikiem.

* jako alternatywę dla kremu budyniowego możemy wykorzystać krem karpatka i przygotować go zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Komu jeszcze jeden kawałek?

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...