Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta drożdżowego Delecta
- 3 jaja
- 300 ml mleka
- 100 g masła
- 500 g maku Bakalland
- 200 g cukru
- 100 g rodzynek Bakalland
- 1 łyżka miodu
- 1 buteleczka aromatu amaretto Delecta
- 1 łyżka miękkiego masła
- 6 białek
- 1 opakowanie skórki kandyzowanej pomarańczowej Bakalland
- suszone płatki róży do dekoracji
Przygotowanie
Tradycyjny makowiec, pełen masy makowej z bakaliami, polany lukrem, po prostu tradycja na święta. Z podanych składników wychodzą 2 rolady makowe.
- Ciasto drożdżowe przyrządzamy wg instrukcji z opakowania. Wlewamy do garnka mleko, dokładamy masło.
- Całość podgrzewamy do rozpuszczenia, studzimy. Roztwór powinien być lekko ciepły (maks. temp. 40 stopni C).
- Wsypujemy zawartość opakowania do wysokiego naczynia, dodajemy jaja i stopniowo wlewamy mleko z masłem.
- Miksujemy (mieszadła hak lub świderki) około 5 minut. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
- Jeżeli wolisz użyć gotową masę makową omiń te punkty związane z przygotowaniem maku.
- Mak zalewamy wrzątkiem, przykrywamy talerzykiem i pozostawiamy na co najmniej 30 minut.
- Mak odcedzamy na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i dobrze odciskamy. Jeśli nie jest zmielony, należy go zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o drobnych oczkach. (Zmielony mak jest już gotowy po odciśnięciu do dalszego przygotowania).
- Do maku dodajemy pozostałe składniki masy, poza białkami.
- Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy. Całość należy delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą.
- Ciasto drożdżowe dzielimy na 2 części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 3 mm, nakładamy po ½ masy makowej, zostawiając ok. 2 cm od brzegu i zwijamy z roladę.
- Końce rolady sklejamy i podwijamy pod spód.
- Gotową roladę przekładamy na papier do pieczenia i rolujemy w formie tuby dwukrotnie, pozostawiając 1 cm luzu między ciastem a papierem (nie więcej).
- Końce papieru pozostawiamy otwarte. Makowce przenosimy na blachę do pieczenia.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni C (grzałka góra- dół), na brązowo- złoty kolor.
- Pozostawiamy do ostygnięcia. Jeszcze ciepłe makowce (nie gorące) smarujemy lukrem, dekorujemy skórką cytrynowa czy pomarańczową i suszonymi płatkami róż.
Tak smaczny wypiek zachwyci wszystkich gości, nie tylko z okazji świąt - makowiec trafi w każdy gust!