Deser amaretto z prażonymi jabłkami
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
4
czas przygotowania:
30 min.
Składniki
Składniki:- 1 opakowanie biszkoptów
- 2 jaja
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki aromatu naturalnego Amaretto Delecta
- 500 g mascarpone
- 2 jabłka
- łyżka masła
- 2 łyżki cukru do opróżenia jabłek
Przygotowanie
Prażone jabłka, biszkopty w towarzystwie aromatu amaretto to połączenie smaków, które Cię zachwyci. Łapcie przepis poniżej i zachwycajcie rodzinę deserami.
- 2 jaja i żółtko utrzyj z cukrem na gładką masę (ok. 10 minut na szybkich obrotach miksera).
- Do masy dodaj mascarpone oraz 2 łyżeczki aromatu Amaretto Delecta, dokładnie razem wymieszaj.
- Jabłka obierz i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozpuść masło, wrzuć jabłka, posyp cukrem.
- Podsmażaj na średniej mocy przez kilka minut.
- W szklankach warstwowo układamy pokruszone biszkopty (można lekko nasączyć je kawą), krem amaretto i jabłka.
Komu porcję pysznego, jesiennego deseru z nutą amaretto?