Piernikowe bałwanki na patyku
Trudność:
3 / 3
ilość porcji:
8
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Składniki:- 1 opakowanie pierniczków Delecta
- 1 jajo
- 75 g masła
- 2 opakowania czekolady dekoracyjnej deserowej karmelowej Delecta
- różne Posypki Dekoracyjne Mix Błękitna Laguna oraz Romantyczne Chwile Delecta
- do dekoracji Fajne pisaki XXL Delecta
- 8 patyczków do szaszłyków
Przygotowanie
Jak brakuje śniegu to nie ma się co martwić ? Można przygotować bałwanki z ciasta na pierniczki, pokolorować czekoladą do dekoracji i posypkami ? Fajne są ?
- Ciasto na pierniczki przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu, mieszając zawartość opakowania z jajkiem i masłem.
- Zagniecione ciasto odstawiamy do zamrażarki na 30 min.
- Rozwałkowujemy i wycinamy koła w 3 rozmiarach - po 3 na każdego bałwanka.
- Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i bezpośrednio na niej przyklejamy koła do patyczków, tworząc bałwanki.
- Pieczemy w temperaturze 170°C około 15 minut.
- Po upieczeniu i wystudzeniu dekorujemy bałwanki, najpierw oblewając polewą a następnie posypkami i pisakami.
Wielki plus jest taki, że każdego bałwanka możemy zrobić w innym kolorze, z inną minką czy inną ozdobą ? Zabawy mnóstwo a pychota na końcu z jedzenia.